Politička provokacija

Izvor: Politika, 15.Okt.2014, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politička provokacija

Protiv Srbije je lako igrati na kartu njene loše reputacije. Pljunete Srbina, on vas šutne i završi na nekoj optuženičkoj klupi zbog prekomerne upotrebe sile, sa bagažom u kojem je neizbežni Slobodan Milošević, bauk velike Srbije i još štošta...

Samim tim što u propozicijama Evropske fudbalske unije (Uefa) ne postoji poglavlje pod koje bi moglo da se podvede ono što je Olsi Rama, brat albanskog premijera, uradio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << preksinoć na stadionu Partizana, jasno je da je reč o jedinstvenoj pojavi.

Uefa godinama maršira sa transparentom „Stop rasizmu”, trošeći milione evra na jalove kampanje, ali je zatečena kad treba da reaguje kad jedna politička provokacija gurne u blato njenu najveću svetinju, a to je – utakmica.

Od Uefe se sada očekuje da zadovolji pravdu, a ona je najodgovornija što je do ovoga došlo. Jer poznato je da je dirigovanim žrebom sprečila da se sretnu neke zemlje sa „zapaljivim nasleđem”. Kako je onda procenila da Srbija može da igra sa Albanijom bez posledica?

Dakle, kancelarija iz Niona snosi veliku odgovornost za sve što se zbilo u Humskoj, pa i za to što smo najbrutalnije poniženi u svojoj zemlji. Imamo puno pravo i da zahtevamo da nam se objasni ko je i zašto pozvao na meč primitivca koji se drznuo da na mestu s kojeg puca vidik na Hram Svetog Save vine u nebo zastavu „velike Albanije”.

Znalo se i pre utakmice da će ona biti više od fudbala, ali verovatno niko živi nije mogao da pretpostavi da će se jedna država, pa makar to bila Albanija, drznuti da napravi tako perfidan plan za ruganje drugoj zemlji u kojoj je – kako sama ističe – njena delegacija imala topao doček.

Da je to uradio neki huligan, sve bi donekle i moglo da se razume, ali deluje prosto šokantno da je ova neviđena provokacija bila državno maslo.

Svakako, nije konkretno Vlada Albanije aminovala ovaj bezobrazluk, ali teško je poverovati da premijer Edi Rama nije bio upoznat sa namerama rođenog brata.

Albanci su, nema sumnje, igrali na kartu lošeg srpskog imidža. Ali, bilo bi tragično ukoliko Uefa ne uzme u obzir koliko je zastava „velike Albanije” povredila svakog građanina Srbije. Bilo bi to, otprilike, kao kada bi pod svodovima nekog stadiona u Njujorku letela zastava sa likom Osame bin Ladena.

Ali, kao i u svakom okeanu nemorala, i sada ostaju neprimetne dragocene kapljice ljudskosti. Naši igrači možda nisu zaslužili aplauze za fudbalske poteze, ali su u odsudnom trenutku „odigrali” najbolje.

Dok se na stadionu kao požar širila masa naoštrenih da linčuju albanske fudbalere, kapiten Branislav Ivanović je sa saigračima zaštitio svoje rivale. Jedan mladi fudbaler, Lazar Marković, u trenucima haosa ostao je pribran na pobesnele povike: „Ubi, ubi Šiptara”, štiteći svojim telom protivničke igrače. Tako postupa neko ko nosi dres Srbije.

Aleksandar Miletić

objavljeno: 15/10/2014
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.