Pojas za spasavanje vuče Grčku na dno

Izvor: Vostok.rs, 01.Jun.2011, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojas za spasavanje vuče Grčku na dno

01.06.2011. -

Situacija oko Grčke se usijava. Za nedelju dana zajednička misija MMF i evropskih monetarnih vlasti, koja se trenutno nalazi u inspekciji u Aini, treba da podnese izveštaj o stanju grčkih finansija. Od toga će zavisiti izdvajanje novih tranši MMF. A u sredu u Beču ministri finansija EU će razmatrati pitanje o pružanju nove pomoći >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Grčkoj sa soje strane.

Samo da li je Grčkoj potrebna takva pomoć? Po mišljenju profesora Visoke škole ekonomije Alekseja Krasavina, finansijske injekcije EU su neizbežne, ali su beskorisne.

Prema normativnim dokumentima kojima se reguliše postojanje EU, ona je dužna da spasava u finansijskom pogledu zemlje članice. Pitanje je u kom obliku će to biti učinjeno. Prva varijanta je da se pruži nova pomoć. Grčka će jednostavno potrošiti taj novac za otplatu dugova. Druga varijanta je pomoć MMF. U tom slučaju novac dat za program stabilizacije obavezno će biti iskorišten za njegovu realizaciju. Moguće da će od toga biti veća korist. U svakom slučaju situacija oko Portugalije i Grčke sveodči da mehanizmi evropske zajednice nisu efikasni.

Šta više, u pogledu Grčke dejsta EU su prosto pogubna, smatraju mnogi eksperti. Među njima je direktor departmana za analitičke informacije agencije RBK Alkesandar Jakovljev.

Mislim da ćemo i nadalje videti isto što i sada. Grcima će iz sve snage pomagati svi koji iole mogu da pomognu. Tamo će pumpati novac, Grci će stezati kaiševe unutar zemlje. Vlada će biti vrlo nepopularna, nastaviće se beskrajne demonstracije, štrajkovi. Ekonomija će zbog toga biti u stanju kolapsa, zato što treba shvatiti: Grci ne rade, oni beskrajno štrajkuju. A kada cela zemlja ne radi, kako da se stvori unutrašnji bruto proizvod?

Po mišljenju Aleksandra Jakovljeva najbolja varijanta bilo bi delimično odustajanje od isplate duga. To neće dovesti do nekakvog kolapsa ekonomije zone evra, ili do raspada same strukture EU. Najgora varijanta je odustajanje od evra.

U svakom slučaju, kako će se situacija okrenuti biće jasno uskoro. Po rečima evropskog komesara Olija Rena, jun će biti ključni mesec ne samo za Grčku, već i za čitavu EU. Da li ćemo biti svedoci početka kraja krize? Nije ostalo dugo da se čeka.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/orangejack/cc-by-nc-sa 3.0

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.