Poglavlje 35 izazov, jer je novina

Izvor: Studio B, 21.Jan.2014, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poglavlje 35 izazov, jer je novina

Šef pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević ocenila je da je poglavlje 35 izazov, jer je novina, kako za nas tako i za Evropsku komisiju.

Ona je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", međutim kazala da su Srbija i Evropska komisija uspele zajedno da definišu koji će biti sadržaj tog poglavlja.

Istovremeno je ukazala da poglavlja 23 i 24, koji se odnose na osnovna prava, vladavinu prava, pravdu, slobode i bezbednost predstavljaju najveći izazov.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
"Ono što ih razlikuje od ostalih jeste da ne postoji pravo EU, već dobra praksa, koju poznaju članice EU i koju od nas očekuju da ćemo uključiti u domaći sistem. Ona su bitna jer su u suštini osnova svake moderne države", objasnila je Miščević.

Ona je podvukla da je Srbija spremna za početak pristupnih pregovora sa EU.

Podsetila je da je Srbija od početka od svojih partnera u Evropskoj komisiji odlično ocenjivana kada je reč o pripremljenosti članova tima.

"To je činjenica koju evropske institucije u vezi institucionalnih kapaciteta Srbije već duže podvlače. Imamo jednu iskusnu administraciju, koja već od 2004.radi na harmonizacija domaćeg zakonodavstva sa pravnim dostignućima EU", kazala je Miščević.

Ona je objasnila da se pregovarački tim Srbije sastoji od oko 2.000 iskusnih i kompetentnih ljudi, kojima će se uskoro priključiti i članovi užeg pregovaračkog tima, koji će zajedno sa njom koordinisati pregovarači proces o poglavljima.

Miščević je kazala da tokom godine očekuje oko 50 skrininga.

Što se političke podrške za početak pristupnih pregovora sa EU tiče ona je istakla da danas postoji konsenzus o evropskoj budućnosti Srbije.

Prema njenim rečima 90 odsto psolanika u skupštini se zalaže za evropsku integraciju, što je, kako je konstatovala, dobar preduslov za sprovođenje reformi.

Kada je reč o građanima ona je kazala da 51 odsto podržava evropski put, pri čemu 68 odsto smatra reforme neophodnim.

"Iako je do sada podrška građana manje ili više bila konstantna, ona može, u zavisnosti od ekonomske situacije i stanja u pregovorima, da se menja", ukazala je Miščević podsećajući da se u gotovo svim zemljama, prema istraživanjima podrška za vreme procesa smanjivala.

Međutim ona veruje da su ishodi izjašnjavanja građana o članstvu relevantni, na kojima građani nijedne zemlje nisu rekli "ne" EU.

 
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.