Podrška Romima na putu do obrazovanja

Izvor: RTS, 04.Feb.2014, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška Romima na putu do obrazovanja

Dvadeset lokalnih samouprava preuzele obavezu da podrže sprovođenje vladine Strategije za poboljšanje položaja Roma.

Potpisivanjem projekta "Tehnička podrška za inkluziju Roma", dvadeset lokalnih samouprava preuzele su obavezu da podrže sprovođenje vladine Strategije za poboljšanje položaja Roma.

Projekat podrazumeva formiranje mobilnih timova na lokalu, koji će biti podrška i pomoć u rešavanju problema Roma, a petsto studenata i srednjoškolaca dobiće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stipendije. Projekat je vredan 4,8 miliona evra, finansira ga Evropska unija, a sprovodi Vlada, u saradnji sa OEBS-om.

Tanja i Srđan nisu imali mogućnost da se školuju. Čine sve da njihova deca krenu drugačijim putem. Iako bez stalnog zaposlenja, uspevaju da svojoj porodici obezbede pristojan život.

"Posle srednje škole upisao bih fakultet u Nišu ili Beogradu, bitno je da ne završavam na srednjoj školi", kaže Kristijan Elezović.

Njegov otac Srđan kaže da bi i svoje cipele prodao da bi školovao decu..

"Sve što ja nisam mogla sad to želim svojoj deci i hvala bogu da to uspevam", kaže majka Tanja Elezović.

U Leskovcu i okolini, živi blizu 12 hiljada Roma. Srednju školu prema podacima ima 15 odsto njih, a fakultet svega 0,03 odsto Roma. Ipak, poslednjih godina, povećava se broj dece koja završavaju školu.

"Naša lokalna samouprava i te kako ima razumevanja za našu nacionalnu manjinu. Mi ćemo se truditi da njih dovedemo u društvo da ne budu građani trećeg reda", rekao je Dejan Cakić, član Gradskog veća Leskovca.

Pred lokalnim samoupravama je i rešavanje problema stanovanja, obrazovanja, zapošljavanja.

"Taj problem treba da se reši kroz državne institucije, kroz ministarstva, lokalnu zajednicu ali svakako treba uključiti i pripadnike romske zajednice, jer bez Roma nema vidljivih rezultata", kaže Vitomir Mihajlović iz Nacionalnog saveta Roma.

Kroz projekat će biti obezbeđene stipendije za 500 studenata i srednjoškolaca. Mobilne timove u 20 opština, činiće, pored ostalih, lokalni romski koordinatori, pedagoški asistenti, zdravstvene medijatorke.

Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava

„Jako je važno da se politika vlade spusti na lokalni nivo, da lokalne samouprave počnu da se bave pitanjima Roma", kaže Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Prema njenim rečima, postoje podaci koji govore da oko 90 opština ima akcione planove i da su neke od njih započele strateško planiranje.

"Ovi procesi se moraju nastaviti, a procesi koji su već započeti moraju se učiniti i održivim i dostupnim svim građanima", rekla je Paunovićeva.

Sertifikati o partnerstvu koji su danas uručeni lokalnim samoupravama, prema rečima Majkla Davenporta, ambasadora Delegacije EU u Srbiji nisu nagrada, već podsticaj za naporan rad koji ih očekuje.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.