Podrška Evropske unije interno raseljenim licima i povratnicima

Izvor: Kragujevac.rs, 23.Nov.2018, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška Evropske unije interno raseljenim licima i povratnicima

Predstavnici organizacije Arbeiter–Samariter–Bund (ASB), grada Kragujevca i Centra za ravnomerni regionalni razvoj (CenTriR)  organizovali su u Kragujevcu javnu prezentaciju projekta “Podrška održivom povratku interno raseljenih lica na Kosovo*“ koji finansira Evropska unija. Cilj projekta je pomoć porodicama interno raseljenih lica u njihovim nastojanjima za održivi povratak na Kosovo*.

Interno raseljenim licima i povratnicima pružene su informacije o vrstama pomoći >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << koje će biti dostupne u naredne dve godine - pomoć u vidu paketa nameštaja i bele tehnike, obuke za mlade za rad u Informaciono-komunikacionom sektoru, podrška razvoju poslovnih ideja povratnika, grantova u vidu mašina i opreme za početak poslovanja itd.

Paketom podrške u nameštaju i beloj tehnici biće obuhvaćeno 30 porodica kojima će biti obezbeđen prevoz do Kosova i Metohije. Istovremeno, planirane su posete i obilazak porodica koje su pre dve godine uspešno realizovale povratak i započele određene delatnosti.

Za ekonomsko osnaživanje povratnika zadužen je Centar za ravnomerni regionalni razvoj koji je obzbedio brojne pakete podrške. Prvi paket podrške je obuka za programiranje i namenjen je mladim interno raseljenim licima od 18 do 30 godina. Konkurs će, prema rečima Danijele Jović iz Centra za ravnomerni regionalni razvoj, biti raspisan početkom decembra za područje Kragujevca, Kraljeva, Kruševca i Čačka. Planirano je da se kroz ovaj projekat osposobi 20 lica za rad u IT sektoru, a za deset najboljih biće obezbeđena i radna praksa.

Pored toga za 20 lica biće organizovana obuka za startap preduzetništvo kako bi se osposobili za osnivanje sopstvenog posla.

Treći paket odnosi se na podršku u razvoju poslovnih ideja. Planirano je da se za 90 lica opšte populacije, zainteresovanih za započinjanje sopstvenog posla, organizuju regionalni biznis startap treninzi u Kragujevcu, Kruševcu i Nišu. Na treninzima oni će biti informisani o sektrorima u kojima mogu da započnu sopstveni posao i kako da biznis ideju pretoče u biznis plan. Deset zainteresovanih dobiće i pomoć u pripremi kompletne dokumentacije kako bi mogli da apliciraju za neki od gantova.

U ime grada prisutne je pozdravila Gordana Damnjanović članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu koja je podsetila da je kroz različite projektne aktivnosti i sufinansiranje obezbeđeno 170 stanova i 50 seoskih domaćinstava za stambeno zbrinjavanje interno raseljenih lica. Ukupna finansijska pomoć kako za te svrhe tako i za ekonomsko osnaživanje kroz grantove i edukaciju iznosi oko pet miliona evra. Kragujevac se, rekla je Damnjanović, na svaki mogući način pridružuje kako bi pomogao ovakve projektne aktivnosti za održivi povratak zainteresovanih na Kosovo i Metohiju.

Projekat je deo šireg programa “EU podrška održivim rešenjima za interno raseljene i reintegraciju povratnika“ ukupne vrednosti 5,65 miliona eura i realizuje u 10 lokalnih samouprava u Srbiji - Kruševcu, Kragujevcu, Kraljevu, Čačku, Raškoj, Vrnjačkoj Banji, Trsteniku, Aranđelovcu, Vranju i Bujanovcu.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.