Podrška Evropske unije Srbiji vredna 10 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2021, 14:52

Podrška Evropske unije Srbiji vredna 10 miliona evra

Šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji, Emanulel Žiofre i ministarka za evropske integracije, Jadranka Joksimović, potpisali su sporazum o dodatnoj podršci Evropske unije Srbiji, za ekonomski oporavak od pandemije COVID 19, vredan 10 miliona evra. Programom je predviđeno ulaganje 4,5 miliona evra u razvoj lokalne infrastrukture, konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i unapređenja usluga socijalne zaštite u 99 lokalnih samouprava u Šumadiji, zapadnoj i jugoistočnoj Srbiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Pozivi su upućeni lokalnim samoupravama, regionalnim razvojnim agencijama i nevladinom sektoru da konkurišu za ova sredstva, u obasti jačanja malih i srednjih preduzeća, novog zapošljavanja teže zapošljivih i ranjivih grupa, rešavanje ekoloških problema i unapređivanja rodne ravnopravnosti i investicijama”, kaže Joksimović.

"Verujem da, sigurna sam, a i napravićemo analizu,  da je značajan deo  opština prešao u  novu kategoriju i da možda više nije među nerazvijenim, nego da spada sada u srednje razvijene opštine. Volela bih da zaista napravimo tu analizu i da vidimo koliko smo ovim projektima doprineli da se život građana u tim lokalnim samoupravama promeni", izjavila je ministarka Joksimović.

Današnje potpisivanje jasan je znak da EU ostaje posvećena podršci Srbiji, rekao je šef Delegacije EU, Emanuel Žiofre.

"Srbija je jako dobro reagovala ekonomski, s obzirom na okolnosti pandemije koja je još uvek prisutna. Ipak, svesni smo da je i lokalnim samoupravama i malim i srednjim preduzećima potrebna podrška, da se što pre oporave", ističe Žiofre.

S obzirom na to da se deo klastera 4, čije je otvaranje najavljeno za narednu nedelju, poglavlje 27, odnosi na zaštitu životne sredine, Joksimović je rekla da ne treba da se pribojavamo toga da bi moguće poslovanje komapanija kao što je Rio Tinto u Srbiji moglo negativno da utiče na njegovo sprovođenje.

"Svi ovi veliki projekti, nemajte sumnje, nikada ne mogu da budu napravljeni, a da prethodno nisu urađene ozbiljne procene uticaja projekta na zaštitu životne sredine. To je evropski standard i mi se ponašamo u skladu sa evropskim standardima" navodi ministarka Joksimović.

Otvaranje Klastera 4 je pokazalo da je Srbija unapredila institucionalne mehanizme za sprovođenje projekata, zaključila je Joksimović.

Žiofre: Od otvaranja klastera korist će imati građani

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre naglasio je danas da će od otvaranja Klastera 4, a o čemu će formalna oduka biti doneta u utorak, imati koristi građani Srbije, jer su standardi EU referentna tačka za zaštitu životne sredine.

Žiofre je to rekao nakon što je sa ministrom Jadrankom Joksimović potpisao sporazum za EU PRO plus program, o dodatnoj podršci Srbiji vredan 10 miilona evra, a odgovarajući na pitanje novinara o Poglavlju 27 - koje je deo Klastera 4 i koliko je namera kompanije Rio Tinto u suprotnosti sa agendom o zaštiti životne sredine.

Otvaranje klastera znači naporan rad kako bi se integrisali EU standardi i zakondavstvo, kao i dosta posla, ali i koristi za sve građane, jer su evropski standardi najviši u svetu naročito u pogledu zaštite životne sredine.

Životna sredina je u žiži svih našsih aktivnosti, rekao je Žiofe i naglasio da su propisi EU na neki način postali referentna tačka za zaštitu životne sredine kako u pogledu kvaliteta vode, vazduha, klimatskih promena...

Dodao je da postoji široki sveobuhvatni spektar propisa koji moraju da se usaglase da bi došlo do integracija.

"To je put kojim se ide. Moramo da povećamo kapacitet Srbije za integracije, biće posla kako u oblasti infrasturkte tako i zakonskih propisa, a najvise u oblasti razvoja ljuduskih resursa", rekao je Žiofre.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.