Podrška EU izmeni Zakona o planiranju i izgradnji i ukidanju Zakona o linijskoj infrastrukturi

Izvor: B92, 20.Jul.2023, 12:38

Podrška EU izmeni Zakona o planiranju i izgradnji i ukidanju Zakona o linijskoj infrastrukturi

Usvajanjem izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji i ukidanjem Zakona o linijskoj infrastrukturi daje se snažan doprinos napretku Srbije ka EU.

To je danas izjavio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

On je naveo da je novi Zakon o planiranju i izgradnji usklađen sa više od šest direktiva EU i da ćemo, kada bude usvojen i kada se ukine Zakon o linijskoj infrastrukturi, moći da zatvorimo Poglavlje 5 u pregovorima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa EU koje se tiče javnih nabavki, a samim tim i Klaster 1, Poglavlje 14 koje se tiče transporta i Poglavlje 21 koje se tiče transevropske mreže. Dodao je da su na dnevnom redu Narodne skupštine i zakoni o železnici i interoperabilnosti železničkog sistema koji znače potpunu integraciju našeg sistema sa železničkim sistemom EU. “Za usvajanje ovih zakona imamo i snažnu podršku Evropske komisije koja je u njima prepoznala da se u gradnji uvode sve evropske vrednosti i standardi koje postoje”, rekao je Vesić gostujući na RTS-u.

Naveo je da je izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji uvedena obaveza da investitori daju polisu osiguranja za štetu trećim licima kako bi se, ukoliko se desi neka šteta na susednim objektima, to naplatilo iz polise osiguranja.

Takođe, uvedena je obaveza da investitor, pre dobijanja upotrebne dozvole, mora da preda dokaz o kretanju građevinskog otpada čime će znatno biti smanjen broj divljih deponija.

Između ostalog, naveo je da su izmenama zakona ubrzane procedure za dobijanje građevinske dozvole, ali i omogućena zaštita objekata kulture.

“Uveli smo studiju zaštite objekata pod zaštitom kulture koja će morati da se radi prilikom izrade urbanističkog plana. Takođe, uveli smo konzervatorski nadzor, kao i mogućnost da u kulturno-istorijskim celinama nadležni zavodi mogu da utiču na izgled fasada na drugim objektima kako bi se sačuvala ambijentalna celina”, rekao je Vesić.

Podsetio je da je jedna od novina i ukidanje konverzije uz naknadu i još jednom odbacio optužbe da se time izlazi u susret investitorima.

Naveo je da konverzija nije dala rezultate i da je država za 12 godina zaradila oko 30 miliona evra što je, dodao je, veoma mala naknada, a da je “zarobljeno” 5.000 lokacija.

“Mi smo jedina zemlja bivše Jugoslavije i jedna u istočnoj Evropi koja ima ovaj institut koji očigledno ne donosi prihode budžetu, a koči investicije koje znači novu gradnju, više prihoda za budžet, zapošljavanje novih građevinskih radnika, prihode od poreza na imovinu…”, rekao je Vesić.

Ministar se osvrnuo i na izmene i dopune Zakona o ozakonjenju koje se, podsetio je, donose na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Naveo je da će, kada zakon stupi na snagu, za 15 dana biti doneta Uredba i da će ljudima koji žive u bespravno izgrađenim stanovima biti omogućeno da se u roku od mesec dana priključe na struju, vodu, daljinsko grejanje i na gas.

Vesić je dodao da je to humanitarna mera čiji je cilj da se izađe u susret građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.