Podele koje traju vekovima (3): Inat je vrsta samoubistva

Izvor: Vesti-online.com, 26.Jul.2011, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podele koje traju vekovima (3): Inat je vrsta samoubistva

Trenutno najaktuelnija srpska podela, prema mišljenju Dušana Kovačevića, jeste ona na građane koji su za Evropsku uniju po svaku cenu i one koji su za ulazak u EU, ali pod našim uslovima, odnosno sa Kosovom u sastavu Srbije. Između te dve polarizacije danas leži suštinska podela Srbije.

- To su dva različita stanovišta, a zapravo nijedno nije do kraja tačno i dobro. Ako se u Evropsku uniju uđe >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ispunjavajući sve zahteve koji nam se nameću, od Srbije neće ostati ništa. Jer, svakodnevno se ta lestvica podiže i doći će do toga da ćemo morati da priznamo Kosovo i visoku autonomiju Sandžaka i Vojvodine. Sa druge strane, zahtev da Srbija ostane celovita, što znači zajedno sa Kosovom, izgleda neostvariv. Jer, na Kosovo danas niko iz Beograda ne može da uđe bez posebnih dokumenata. To je samo jedna lepa i patriotska želja - kaže Kovačević.

1. Deoba Srba na Srbe

2. Tito i Draža, od heroja do dželata

Situacija u kojoj se danas Srbija nalazi zahteva prestanak podela i razmirica i traži jedinstvene odluke o najvažnijim državnim pitanjima.

- U protivnom, sigurno nam se ne piše dobro i neće biti pobednika među podeljenim Srbima. Jer, mi smo pojavu demokratije shvatili i prihvatili isključivo kao legitimno političko pravo da se svađamo, vređamo i delimo po svim osnovama. A sve to pod prisustvom kamera u direktnom televizijskom prenosu. Ta strast da se nadmećemo u diskusijama, raspravama i inaćenju poprimila je samoubilački oblik. Pod velikim znakom pitanja je budućnost osiromašene zemlje, koja je bez ikakvih jasnih planova za opstanak i očuvanje ovo malo međunarodno priznate teritorije koja nam je ostala. Umesto da se delimo i gložimo, došlo je krajnje vreme da se ujedinimo zbog sopstvenog opstanka - kaže Kovačević.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.