Počinju pripreme za pregovore sa EU

Izvor: Blic, 26.Mar.2012, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinju pripreme za pregovore sa EU

Predstavnici Srbije i Makedonije, kao države kandidati za članstvo u Evropskoj uniji (EU), prisustvovale su prvom skrining sastanku za uvod u pregovore sa Crnom Gorom o članstvu u Uniji, izjavila je direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević.

Ona je u Briselu rekla da je ovo bila prilika za Srbija da ojača >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << administrativne kapacitete i pregovaračku strukturu, dok očekuje datum za početak pregovora.

Prema njenim rečima, delegacije su videle da EU od sada u pregovorima prvo otvara i poslednja zatvara poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravne tekovine, za šta su zadužena ministarstva pravde i policije.

Ovo je mogućnost da se bolje pripremimo, čujemo pravne tekovine i da pregovore vodimo brže i uspešnije, rekla je Delević.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen rekao je da su delegacije upoznate sa onim što ih očekuje u narednim koracima u procesu evropskih integracija.

Na sastanku je otvoreno pitanje direktiva, konvencija sa kojima se mora usaglašavati domaće zakonodavstvo, rekao je Homen i izrazio nadu da će Srbija vrlo brzo krenuti u narednu fazu integracija i početi pregovore.

Prema njegovim rečima, najjednostavniji posao je usaglašavanje i izmena zakonskih i podzakonskih akata, ali je teži deo njihova puna primena.

Zato se poglavlja 23 i 24 prva otvaraju i sve vreme pregovora se prati primena akata u praksi, rekao je Homen.

Povezane vesti: U Briselu sutra počinju pripreme za pregovore Srbije sa EU Petrović: Nadamo se početku pregovora s EU do kraja godine Mario Monti za "Blic": Srbija je na dobrom putu Kameron: Ako Srbija nastavi ovako, uskoro i pregovori Odbor EP: Srbiji kandidatura i što pre pregovori o članstvu
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija posmatrala sastanak EK o Crnoj Gori

Izvor: Mondo, 26.Mar.2012

Predstavnici Srbije i Makedonije, kao države kandidati za članstvo u Evropskoj uniji, prisustvovali prvom skrining sastanku za uvod u pregovore sa Crnom Gorom o članstvu u Uniji.

Nastavak na Mondo...

Datum pregovora i posle: EU je još daleko

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Mar.2012

Prema signalima iz Brisela, postoji šansa da Srbija u oktobru ili decembru dobije datum početka pregovora o pridruživanju EU. Stoga je delegacija Srbije boravila u Briselu da se na primeru Crne Gore uveri zašto će od ključne važnosti biti poglavlja 23 i 24.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.