Počeo 19. ekonomski samit Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2019, 04:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo 19. ekonomski samit Srbije

Ekonomski rast i makroekonomska stabilnost uz puno poštovanje principa održivog razvoja, neki su od ključnih, ako ne i najznačajniji prioriteti Vlade Srbije, izjavio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić na otvaranju 19. srpskog ekonomskog samita u Beogradu.

On je dodao da je zato Srbija otvorena za sve oblike saradnje kako bi unapredili ekonomiju Srbije i regiona, i kako bi što više invesitora ulagalo u ovaj region.

"Istrajavanjem na strukturnim reformama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stabilnoj fiskalnoj politici i promociji investicija, Vlada Srbije nastoji da održi i unapredi kvalitetno i privlačno poslovno okruženje koje će stimulisati kako inostrane, tako i domaće kompanije da investiraju u projekte u Srbiji. I brojne druge mere Vlade, vodiće ka jačanju ekonomskih performansi, povećanju izvoza, kao i smanjenju javnog duga zemlje", poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, značajni napori ulažu se u osavremenjivanje i pojednostavljenje sistema upravljanja na svim nivoima državne uprave uvođenjem digitalizacije, kako bi privredni subjekti, što lakše obavljali svoje delatnosti.

"Kao ministar spoljnih poslova, mogu da istaknem da se Srbija i kroz svoj spoljnopolitički nastup kontinuirano dokazuje kao pouzdan partner i faktor mira, stabilnosti i saradnje u regionu, što je, smatram, neizostavan uslov za ekonomski prosperitet bilo koje zemlje ili regiona", podvukao je Dačić.

Dodao je da Srbija u tom kontekstu u okviru procesa regionalne saradnje i evropskih integracija ostaje dosledna evropskim vrednostima i standardima, kao i unapređenju celokupne saradnje, naročito u regionu zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope.

Dačić je ukazao i da uključivanjem u projekte od regionalnog i globalnog značaja poput inicijative "Pojas i put", ali i druge forme ekonomske integracije, Srbija želi da doprinese još boljem umrežavanju s partnerima koji dele njene vrednosti i ciljeve.

"Kroz saradnju, kako s drugim zemljama, tako i s međunarodnim organizacijama i regionalnim inicijativama, Srbija daje svoj doprinos globalnoj stabilnosti i najznačajnijim globalnim projektima poput Agende održivog razvoja UN do 2030. godine", rekao je srpski ministar.

Ukazao je da aktuelna ekonomsko-politička situacija u svetu predstavlja značajan izazov za razvoj i stabilnost većine zemala, pa tako i Srbije, koja, istakao je, ulaže dodatne napore u obezbeđivanju adekvatnog poslovnog okruženja koje bi pružilo osnovu za privredni rast, zapošljavanje i prosperitet.

"Ekonomska nestabilnost, vojni sukobi, prirodne nepogode i migrantska kriza su samo neki od faktora koje moramo uzeti u obzir kada razgovaramo o budućim strategijama, koje pored modaliteta za prevazilaženje ovih poteškoća, treba da sadrže i konkretne ideje za rešavanje ovih pitanja na globalnom i lokalnom nivou", podvukao je Dačić.

FIC: Dobri ekonomski rezultati,raditi na poštovanju zakona

Predsednica odbora direktora Saveta stranih investitora (FIC) Jana Mihailova izjavila je danas da su kompanije članice ovog udruženja u proteklih 15 godina investirale 33 milijarde evra u Srbiju i zaposlile više od 100.000 građana.

Mihailova je na početku dvodnevnog 19. ekonomskog samita Srbije u Beogradu najavila da će Bela knjiga, s predlozima i rezultatima za poboljšanje poslovnog okruženja u Srbiji, biti predstavljena sledećeg meseca.

Ona je navela da je stav FIC-a da Srbija nastavlja sa stalnim napretkom u mnogim oblastima, a da je stabilno makro-ekonomsko okruženje u Srbiji ključni faktor zdravog ekonomskog rasta, a što, kako je rekla, potvrđuju i sve cifre.

"Vidimo da u Srbiji postoji zdrav priliv stranih investicija i stabilno makro-ekonomsko okruženje", rekla je Mihailova.

Ocenila je i da održiva i jasna politika vlade pokazuje da je Srbija otvorena za investicije.

Srbija je, navodi, uspela da bude prepoznata od Fajnenšel tajmsa kao vodeća zemlja, kada je u pitanju privlačenje stranih investitora, o čemu su predstavnici FIC-a, inače, razgovarali s nadležnima u Briselu tokom nedavne posete.

S druge strane, Mihailova je navela da postoji još dosta toga što mora da se uradi po pitanju transformacije ekonomije, i to pre svega u oblastima poreskog rasterećenja, sektoru rada, inspekcijskog delovanja, kao i po pitanju bezbednosti hrane.

Ona je rekla i da država mora više da se posveti sprovođenju zakona, koji bi morali da se podjednako primenjuju na sve koji učestvuju u tržišnoj utakmici.

Takođe, napominje, transparentnost prilikom i pre izmena i dopuna zakona, kao i tokom njihovog donošenja, mora biti deo javne rasprave jer se u suprotnom narušava poverenje privatnih kompanija u zemlju u kojoj posluju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Počinje Ekonomski samit Srbije

Izvor: Blic, 07.Okt.2019

Nacionalna strategija za ostvarivanje privrednog rasta u narednoj deceniji i jačanje bankarskog sistema, pristupanje Srbije EU i perspektive Unije u svetlu Bregzita, neke su od tema kojima će se danas i sutra (7. i 8. oktobra) u Beogradu baviti učesnici 19. ekonomskog samita Republike Srbije, u organizaciji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.