Početak kraja domaće proizvodnje u Republici Srpskoj - Sporazum o stabilizaciji sa EU

Izvor: Vostok.rs, 31.Maj.2015, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Početak kraja domaće proizvodnje u Republici Srpskoj - Sporazum o stabilizaciji sa EU

31.05.2015. - Domaći proizvodi od sutra u muzeju

Sutra stupa na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (Republike Srpske i Federacije BiH) BiH sa EU, čiji je cilj "priprema" zemlje za buduće članstvo u Uniji.

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja okvir za odnose EU i BiH. Ovaj sporazum postepeno uspostavlja područje slobodne trgovine između EU i te zemlje", saopšteno je ranije iz Brisela.

Ovim dokumentom se "utvrđuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << zajednički politički i ekonomski ciljevi i ohrabruje regionalna saradnja".

Savet EU usvojio je 21. aprila odluku o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH.

Početak kraja domaće proizvodnje

Međutim, stupanjem na snagu ovog sporazuma domaći proizvođači biće desetkovani jer institucije nisu učinile gotovo ništa u cilju zaštite domaćih proizvođača, a u narednim mesecima se očekuje poplava proizvoda iz EU, a verovatno se mogu očekivati i negodovanja brojnih domaćih proivođača.

Institucije su svesno, ili pod pritiskom lobija iz EU dozvolile uništavanje domaće proizvodnje. O tome koliko su pogrešili verovatno će biti svesni kroz koju godinu, a kada domaće mleko i druge domaće proizvode budu gledali samo u muzejima.

Sporazum koji stupa na snagu, naknadno je dopunjen sa nekoliko aneksa, a koji predviđaju JEDNOSTRANE "Carinske ustupke BiH za industrijske proizvode zajednice", odnosno uništavanje domaće proizvodnje. 

Aneks I ovog Sporazuma pisan na 90 stranica taksativno nabraja proizvode na koje će odmah biti ukinuta carina 50%, a potom 1. januara 2016. godine potpuno ukinuta. 

Aneks I - Carinski ustupci Bosne i Hercegovine za industrijske proizvode Zajednice 

Još jedan aneks Sporazuma, a koji će definitivno uništiti domaću poljoprivredu je Aneks III Sporazuma, a koji se odnosi na momentalno uvođenje nulte stope carine za primarne poljoprivredne proizvode pisan na 33 strane.

Aneks III - Carinski ustupci Bosne i Hercegovine za industrijske proizvode Zajednice 

Još jedan od dokumenata ovog karaktera koji je katastrofalan za domaće proizvođače je i Protokol I o trgovini prerađenim poljoprivrednim proizvodima  pisan na 166 stranica gde se taksativno nabrajaju proizvodi na koje će odmah biti ukinuta carina 50%, a potom 1. januara 2016. godine potpuno ukinuta. 

Protokol 1 o trgovini prerađenim poljoprivrednim proizvodima između Zajednice i Bosne i Hercegovine 

Kompletan normativni okvir ustupaka EU možete pogledati OVDE

Vanja Savićević,

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.