Vučić: Svi na evropskom putu a odnosi se pogoršavaju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2018, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Svi na evropskom putu a odnosi se pogoršavaju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da je atmosfera na radnom ručku kod visoke predstavnice EU Federike Mogerini bila otvorena i da je na sastanku potvrdio poziciju Srbije da dijalog može biti nastavljen čim Priština ukine takse koje je uvela.

U izjavi novinarima posle sastanka, on je rekao da sa Hašimom Tačijem nije odvojeno razgovarao.

"Video sam ga na ručku, prišao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je, ali danas nismo imali tu vrstu dijaloga. Bili su predstavnici Makedonije, Crne Gore, BiH, Prištine i mi. Važan trenutak za sve nas i evropsku budućnost i procenu onoga što će se zbivati", rekao je Vučić.

Konstatovano je na sastanku da zemlje moraju više da rade na međusobnim odnosima bez obzira na to gde se nalaze na evropskom putu.

Vučić je rekao da je preneo ostalima da Srbija takođe ostaje zainteresovana za stvaranje jedinstvenog regionalnog ekonomskog prostora.

Ukazao je da Srbija ima svoje nacionalne i državne interese, ali da je najveći da očuvamo mir, stabilnost u regionu.

Vučić je preneo da je Tačija video na ručku.

"Prišao nam je kada nas je bilo više. Nismo imali danas tu vrstu dijaloga. Bili su prisutni i predstavnici Makedonije, Crne Gore.. Ovo je bio važan trenutak za sve nas i evropsku budućnost, ocenu i procenu onoga što će se zbivati", kazao je on.

Vučić je ocenio da zemlje regiona moraju da rade mnogo više na međusobnim odnosima, nevezano gde se nalazimo na evropskom putu.

"Svi su naučili lekciju da smo mi evropskom putu, ali, u stvari, odnosi se pogoršavaju", konstatovao je on.

Vučić je ponovio da je Srbija spremna za nastavak dijaloga u svakom trenutku čim Priština ukine takse.

"Mi svoju poziciju nismo menjali. MI smo za izgradnju zajedničkog ekonomskog tržista, jedinstvenijeg nego do sada, jer čak i da budemo 2025. deo EU, što ne možete sa sigurnošću da kažete, zbog situacije sa Kosovom, ali i samog razvoja u EU, treba da budemo bolje povezani, da imamo bolji pristup stranim investitorima koji bi lakše dolazili na naše tržište. To je ono o čemu sam govorio", kazao je on.

Ukazao je da je Srbija u najtežoj poziciji, jer su Crna Gora, Makedonija priznale nezavisnost Kosova, a BiH ne priznaje, jer Srbi to ne dozvoljavaju, inače bi to uradilo i Sarajevo.

"U takvoj situaciji smo po tom pitanju prilično usamljeni, ali se trudimo da u svim ostalim sferama razvijamo što bilje odnose, i gledamo da kada se završi tužna saga o taksama nastavimo dijalog i približimo se kompromisnom rešenju. Nisam neko ko je previše optimista, ali ne želim ni na koji način da kvarim božićnu i novogodišnju idilu mojim izjavama. Mi ćemo nastaviti da razgovaramo i probleme rešavamo", kazao je on.

Dodao je da je imao razgovore i sa Donaldom Tuskom, kojeg je obavestio o svemu, te i kratku bilateralu sa Federikom Mogerini.

"Naše je bilo da razgovaramo. Stvari što se ekonomije tiče idu dobro, ono što kvari sve je oko KiM. Ne radi se samo o tome da naši gubici nisu mali. Gubili bismo, ako takse ostanu, 40 i 43 miliona na mesečnom nivou, što je vrlo teško i loše, ali bi to preživeli. Najvažnije je kako našem narodu omogućiti normalan život na KIM", istakao je.

Veruje i nada se, ističe, da će takse vrlo brzo biti povučene.

"Niko ne može da bude sam na svetu i mislim da će svi nastaviti da insistiraju na tome. Nije Srbija usamljena. Ako to završe put dijaloga je apsolutno otvoren. To će dodatno poboljšati naše ekonomske perspektive, povratiti poziciju celog regiona, značiti veliki napredak u budućnosti", rekao je Vučić.

SAD su zainteresovane, ali smo daleko od rešenja

Moramo nastaviti da tražimo rešenje za Kosovo, jer će, u suprotnom, loša rešenja pronaći nas i vratiti nas unazad, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom pisma predsednika SAD.

Vučić je rekao da pismo Donalda Trampa u vezi sa KiM govori tri stvari, a jedna od njih je da su SAD zainteresovane za rešavanje problema Kosova kompromisom, kakvim takvim.

Pismo takođe pokazuje da je u ceo proces američki predsednik uključen po prvi put otvoreno, sto znači da će velika mašinerija podržavati dolazak do takvog rešenja, rekao je predsednik Vučić novinarima u Briselu.

Uz napomenu da je pročitao tekst o pismu, koje "i fizički" očekuje sutra, Vučić je rekao da nije saglasan sa Trampovom ocenom da su pregovori Beograda i Prištine u finalnoj fazi:

"To što Tramp kaže da smo ušli u finalnu fazu, ja sa tim ne mogu u potpunosti da se saglasim. Ne mislim da smo blizu rešenja", rekao je Vučić novinarima i dodao da mu se čini da to "pokazuje kolika je zainteresovanost SAD da se dođe do rešenja".

Nije želeo da govori o tome kako SAD "tehnički mogu da se uključe u dijalog", ali je dodao da će na kraju sve zavisiti od odluka u UN, ako, napominje, ikada dođemo do toga.

"Da pričam o tehnici dok suštinu nismo sredili, ne ide", dodao je.

Da li je moguće doći do rešenja i da li je realno, zapitao je predsednik i dodao da ne misli da je lako i jednostavno.

"Ali, mislim da nemamo alternativu nego da nastavimo da razgovaramo. Jer, ako ne budemo nastavili da tražimo rešenja, loša rešenja će pronaći nas i vratiti nas nazad", rekao je Vučić.

U proces, prema njegovim rečima, treba da budu uključeni i drugi faktori, Rusija, Evropa, Kina, Ujedinjene nacije, da znaju šta je na stolu, o čemu razgovaramo i šta je to što možemo da postignemo.

"Ali, ono što je važno u ovom trenutku je to da smo daleko od rešenja. Još nismo rešili ni takse, koje nisu ni formalni, ni mali razlog, već od suštinske važnosti za nas", rekao je predsednik Vučić.

Na pitanje da li je poruka Trampa Tačiju indirektna poruka Ramušu Haradinaju, s obzirom da Tramp na neki način insistira na tome da Priština ne povlači poteze koji bi mogli region da vrate unazad, Vučić je rekao da je takva tumačenja čuo i danas u Briselu.

"Ne mogu da govorim od koga sve, pošto nije fer, ali sam čuo takva tumačenja i ovde", rekao je Vučić.

Za stav predsednika Vučića po pitanju poruka iz Trampovog pisma interesovali su se i strani novinari u Briselu.

"Pismo je važna činjenica, ali, s druge strane, nisam toliko optimističan kao što je Priština, ali ni kao što je, izgleda, bio Tramp", rekao je Vučić.

Ipak, to nas, istakao je, dodatno obavezuje da radimo na mirnom rešenju, da nastavimo dijalog čim Priština ukine takse i da vidimo da li je moguće naći sveobuhvatno rešenje.

Važno je, kako je dodao, imati podršku SAD procesu pregovora, jer to pokazuje ne samo njihovo opredeljenje, već i posvećenost tom važnom pitanju.

"Mi imamo naše nacionalne, državne interese - da čuvamo mir i stabilnost na Balkanu i da nastavimo dijalog", rekao je predsednik Vučić i još jednom istakao da nije tako optimističan.

Umesto taksi, jedinstveno reginalno ekonomsko tržište

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio danas u Briselu da bi, umesto 'tužne sage' sa taksama Prištine na srpske proizvode na KiM, trebalo formirati jedinstveno regionalno ekonomsko tržište.

"Rekao sam da smo za izgradnju regionalnog ekonomskog tržišta, mnogo jedinstvenijeg nego što je danas slučaj i da je to za nas od prioritetnog značaja. Jer, čak i da bude sve najbolje pa da 2025. budemo deo EU, a što ne možete sa sigurnošću da kažete - ni zbog naših odnosa sa Prištinom, ni zbog situacije sa EU i zbog svega drugog", rekao je Vučić novinarima.

Ono što je od ključnog značaja za nas je, ističe Vučić, da razvijamo naše ekonomije i da imamo još veći rast i bolje povezanu infrastrukturu i manje oprerećanja za naše privrednike, kao i bolji pristup stranim investitorima koji će lakše da dolaze na naše tržište.

"Ukazao sam na problem da smo mi i u ovakvim razgovorima u najtežoj poziciji, Crna Gora je priznala nezavisnost Kosova, Makedonija takođe, BiH nije samo zato što Srbi to ne dozvoljavaju, inače bi i oni, a o Albaniji i da ne govorimo", rekao je Vučić novinarima u Briselu.

Kako je rekao, u takvoj sitauciji smo po tom pitanju prilično usamljeni, ali se trudimo da u svim drugim sferama razvijamo nabolje moguće odnose.

"Da gledamo kako u budućnosti, kada se završi ova tužna saga o taksama, kako bismo mogli da nastavimo dijalog i približimo se nekom komprimosnom rešenju. Nisam preveliki optimista, ali nisam ni neko ko hoće da kvari novogodišnju i božićnu idilu bilo kakvim izjavama. Mi ćemo da učinimo sve što možemo da razgovorimo rešavamo probleme i nadam se da će i drugi to isto da čine", poručio je Vučić.

Đukanović: Poseban fokus na Makedoniji i dijalogu Prištine i Beograda

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas u Briselu da je važno da se sve zemlje Zapadnog Balkana suzdrže od poteza koji mogu dovesti u pitanje stabilnost regiona.

Đukanović je rekao da je na sastanku predsednika i premijera zemalja Zapadnog Balkana i Kosova bilo reči o više tema, ali je fokus, kazao je, bio na sagledavanju perspektive i mogućeg tempa dostizanja evropske perspektive ukupnog Zapadnog Balkana.

"Tu smo u poseban fokus stavili pitanje Makedonije, beogradsko-prištinski dijalog i pitanje funkcionalnosti Bosne. Taj razgovor je bio koristan i potencirano je od svih učesnika da je jako važno rešavanje tih pitanja jer je to interes svih država. Dok god imamo bar jedan otvoren problem to ugrožava pesrpektivu svih. Potvrđena je spremnost svih da damo puni doprinos konstruktivnim ponašanjem, reformama i posvećenošću dostizanju evropskih standarda, a onda da pružimo podršku onima koji su neposredno u problemima.

Tako dostižemo uslove za pouzdaniju stabilnost u regionu, ali i za bržu evropsku perspektivu, rekao je Đukanović, preneo je Radio AntenaM.

Ukazao je da zemlje Zapadnog Balkana definitivno povezuje želja da, kako je rekao, obezbedimo bolji kvalitet života ljudima u svim državama.

"To možemo ako prethodno učvrstimo stabilnost jer je to ključni deficit država Zapadnog Balkana. Jako je važno da se svi suzdržavamo od poteza koji mogu dovesti u pitanje tu najvažniju tekovinu", kazao je Đukanović.

Đukanović je sastanak sa Mogerinijevom ocenio vrlo sadržajnim i korisnim.

"Kraj je godine i bilo je neophodno rezimirati to šta je dostignuto u razvoju i perspektivi zemalja Zapadnog Balkana u 2018. i šta su nužni korektivi u politici regiona i Evrope kako bismo ostvarili zajednički cilj, a to je ulazak u EU i nastavak politike ujedinjena Evrope. Razgovor je bio veoma sadržajan. Oba razgovora sa Mogerini su bila prilika da od EU dobijemo priznanje za ono što je Crna Gora uradila tokom ove godine", kazao je Đukanović.

Inače, Đukaović je po dolasku u Brisel imao odvojeni sastanak s Mogerinijevom, koja je čestitala Crnoj Gori na napretku u pregovaračkom procesu sa EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počeo sastanak Mogerinijeve i lidera Zapadnog Balkana

Izvor: RTS, 19.Dec.2018

. Radni ručak lidera zapadnog Balkana, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini počeo je nešto posle 14 časova u zgradi Evropske službe za spoljne poslove.

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.