Počelo je: Evakuišu se...

Izvor: B92, 02.Avg.2023, 08:06

Počelo je: Evakuišu se...

Francuska je u utorak počela da evakuiše stotine svojih i državljana EU iz Nigera.

Do te odluke je došlo nekoliko dana nakon što je vojna hunta zbacila predsednika Mohameda Bazuma i preuzela vlast u toj zemlji.

"S obzirom na državni udar u Nigeru i činjenicu da je situacija i dalje zabrinjavajuća, odlučili smo da osiguramo da građani Francuske, koji žele da napuste Niger, mogu to i da učine'', >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekla je francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona za francusku televiziju LCI.

Prema njenim procenama, stotine francuskih državljana i stotine državljana drugih članica EU žele da budu evakuisani letovima, čije će sprovođenje, smatra Kolona, biti sprovedeno u roku od 24 sata.

Na servisu za praćenje letova "Flajtradar" vidi se da je avion, koji je registrovan na francuske oružane snage, napustio sinoć aerodrom u Nijameju, prestonici Nigera.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je najavilo da će Pariz, imajući u vidu situaciju u Nijameju, napad na francusku ambasadu u nedelju i činjenicu da je vazdušni prostor zatvoren, početi da evakuiše svoje i građane drugih evropskih država koji žele da napuste Niger.

Prema podacima sa sajta ministarstva, u Nigeru je prošle godine bilo manje od 1.200 francuskih državljana.

Francuska ima trupe u regionu vec deceniju koje pomažu u borbi protiv islamističke pobune, preneo je Rojters.

Pristalice hunte su u nedelju u glavnom gradu Nigera Nijameju spalile francuske zastave i napale francusku ambasadu, a policija je odgovorila bacanjem suzavca.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da će na svaki napad na francuske interese u Nigeru bili odgovoreno brzo i beskompromisno.

Zbacivanje predsednika Bazuma sa vlasti prošle srede, što je sedmo vojno preuzimanje vlasti u tome delu Afrike za manje od tri godine, destabilizovalo je region.

Španija je saopštila da se priprema da evakuiše više od 70 državljana vazdušnim putem, a Italija je rekla da će organizovati let za repatrijacija.

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo svoje državljane u Nigeru da prihvate ponudu francuskih vlasti i ukrcaju se na letove za evakuaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.