Počela puna primena Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2010, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela puna primena Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom

BEOGRAD - Puna primena Prelaznog trgovinskog sporazuma između Srbije i EU počela je danas, a Srbija je taj sporazum jednostrano počela da primenjuje pre godinu dana.

Potpredsednik Vlade Srbije, zadužen za evropske integracije, Božidar Đelić izjavio je danas da odluka o punoj primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma između Srbije i Evropske unije predstavlja jasnu potvrdu ubrzanja evropskih integracija zemlje.

Đelić je rekao Tanjugu da takva odluka EU u potpunosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << potvrđuje politiku Vlade Srbije, koja je još u januaru prošle godine odlučila da sa svoje strane primeni taj veoma važan sporazum sa Evropom.

"Zahvaljujući našim akcijama, ali i akcijama Evrope, na prvom sastanku Odbora za proveru primene tog sporazuma, u trećoj nedelji marta, u Beogradu, moći ćemo da razmatramo primenu koja traje više od godinu dana, a ne samo ovih nekoliko nedelja otkada se taj sporazum primenjuje obostrano", najavio je Đelić.

Prema njegovim rečima, odluka Srbije da počne primenu Prelaznog sporazuma prošle godine nije za efekat imala samo smanjenje određenih cena za domaće potrošače, naročito u uvozu automobila, nego i drugih dobara.

Đelić je zaključio da je krajnji cilj odluke o punoj primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma stvaranje slobodne trgovinske zone, koji danas ima i veoma jasnu potvrdu u ubrzanju evropskih integracija Srbije.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer ocenio je da puna obostrana primena Prelaznog sporazuma otvara put Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji.

On je naveo da je ekonomski značaj primene Prelaznog sporazuma to što će Srbija biti privlačnija za strane investitore, dok je politički značaj u tome što će praćenje napretka biti važna stavka kada Evropska komisija bude razmatrala kandidaturu Srbije.

Prvi sastanak Komiteta EU i Vlade Srbije za praćenje primene Prelaznog trgovinskog sporazuma trebalo bi da bude održan u martu.

Primenom ovog sporazuma za srpsku privredu se otvara tržište od oko 500 miliona ljudi.

EU je 7. decembra odmrzla primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom, kojim je predviđena postepena liberalizacije trgovine u roku od šest godina.

Srbija je jednostrano počela da primenjuje Prelazni trgovinski sporazuma sa EU 30. januara 2009. godine, a od 1. januara ove godine smanjila je carine u skladu sa drugom godinom primene sporazuma.

Prelazni trgovinski sporazum je deo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.