Počela proizvodnja bio-gasa na prečistaču otpadnih voda u Vrbasu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2019, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela proizvodnja bio-gasa na prečistaču otpadnih voda u Vrbasu

U gradnju prečistača otpadnih voda u Vrbasu Evropska unija uložila je do sada više od 20 miliona eura. Prečistač u smanjenom kapacitetu već radi, ali koristi energiju iz javne elektro i gasne mreže. Trenutno se vrše testiranja proizvodnje toplotne i električne energije od bio-gasa koji se izdvaja iz otpadnog mulja, što će rad postrojenja učiniti efikasnijim i jeftinijim.

Ovih dana po prvi put je počela proizvodnja bio-gasa na prečistaču otpadnih voda u Vrbasu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Proizvodi se u 3 miliona eura vrednom digestoru za preradu mulja, a sa sadržajem od visokih 65 procenata metana, bio-gas će se koristiti za proizvodnju toplotne i električne energije”.

“Počela je proizvodnja bio-gasa. Mimo onoga što se u startu očekivalo da će to biti dosta loš proizvod i nedovoljna količina, došlo se do toga da ipak ima i dovoljna količine gasa i da nije toliko lošeg kvaliteta, odnosno da je dosta kvalitetan i da će moći da se koristi za proizvodnju toplotne energije. Po nekim mišljenjima čak bi ta proizvodnja mogla da zadovolji potrebe grejanja samog mulja i potrebe zagrevanja prostora na prečistaču” , kaže direktor prečistača, Ranko Mitrović.

U digestoru se mulj iz otpadnih voda zagreva i pretvara u suvu materiju i izdvaja se bio-gas koji odlazi u rezervoar zapremine 900 metara kubnih.

“Punjenje tog digestora trajalo je negde oko 80 dana. Otprilike tada je nivo gasa dostigao zadovoljavajući kvalitet i onda je preusmeren na rezervoar bio-gasa koji se posle nekoliko dana napunio. Trenutno sav bio-gas se spaljuje. U narednih nekoliko dana će se izvršiti podešavanja na bojlerima tako da će se tada taj bio-gas koristiti prvenstveno za zagrevanje mulja, znači tehnološko zagrevanje i ostatak će se koristiti da bi se zagrevale prostorije” , kaže inženjer Slobodan Gaćeša iz nadzora radova.

Proizvedeni bio-gas na prečistaču bi trebalo da pokriva 100 posto potreba toplotne i do 50 posto električne energije, što bi značajno smanjilo troškove rada postrojenja.


Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.