Počela dvodnevna konferencija Državna pomoć - ka evropskim integracijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2024, 11:40

Počela dvodnevna konferencija "Državna pomoć - ka evropskim integracijama"

Konferencija "Državna pomoć - ka evropskim integracijama", u organizaciji Komisije za kontrolu državne pomoći (KKDP) i projekta "EU podrška razvoju unutrašnjeg tržišta Srbije", otvorena je danas u Beogradu, a učesnici su istakli da je cilj projekta ne samo da pruži podršku srpskoj upravi na putu ka EU već i da promoviše i ojača kolegijalnu saradnju i tehničku razmenu između uprava koje se suočavaju sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istim problemima i ograničenjima.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević je rekla da su i iskustva zemalja iz regiona pokazala da je državna pomoć jedan od najtežih elementa koje država kandidati za članstvo treba da ispuni, pa ga ostavlja za sam kraj pregovaračkog procesa.

"U našem slučaju vladavina prava je ta koja je dobila primat, ali i element zatvaranje pregovaračkog procesa", rekla je Miščevićeva.

Ona je navela da je sporazum o stabilizaciji i pridruživanju značajan, kada je reč o evropskim integracijama i pitanjima državne pomoći.

"Potpisivanjem sporazuma i njegovim stupanjem na snagu, Srbija kao država koja se pridružuje EU je na sebe preuzela značajan obim obaveza u usklađivanju prava koja postoje u Srbiji sa pravom EU u oblasti državne pomoći", rekla je ona.

Dodala je da je na tome rađeno, što se može videti i po tome da su formirana dva nezavisna tela - jedno koje se bavi zaštitom prava iz oblasti konkurencije i drugo koje se bavi državnom pomoći, kako država ne bi regulisala ta važna pitanja.

"Po novoj metodologiji poglavlje 8 - zaštita konkurencije i državna pomoć je sastavni deo drugog klastera. U ovom poglavlju je Srbija od 2016 godine potpuno svesna koje uslove mora da ispuni da bismo otvorili ovo poglavlje", rekla je Miščevićeva.

Navela je da je Srbija neke uslove ispunila, podsećajući da reformska agenda, dokument koji je deo plana rasta u delu koji se odnosi na državnu pomoć ide korak dalje.

"Preuzimamo obavezu usklađivanja sa pravom EU do kraja 2027. godine, a da ne znamo da je 1. januara 2028. momenat našeg stupanja u članstvo. To je velika izmena pregovaračkog koncepta koji je postojao u odnosu na prethodne faze proširenja", rekla je ona.

Ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre je naveo da je državna pomoć deo poglavlja 8 i da je jedna od najvažnijih oblasti u procesu pridruživanja EU.

Naveo je da je je zapažen značajan napredak Srbije u toj oblasti, ali da je potrebno da se preduzmu još neki koraci kako bi se postiglo usklađivanje sa politikom EU.

Naveo je da je planirano da taj projekat, čiji budžet iznosi osam miliona evra nepovratnih sredstava, traje tri godine.

"Siguran sam da cilj projekta doprinosi da Srbija odnosno srpska komisija usvoji pravne tekovine EU, da ojača kapacitete komisije za kontrolu državne pomoći", rekao je on.

Ambašador Španije u Srbiji Huan Hose Sans Aparisio naveo je da je odgovornost za sprovođenje celokupnog projekta bila delegirana konzorcijumu tri organizacije iz tri različite države članice EU.

On je rekao da je Španija na bilateralnoj osnovi posvećena ostvarivanju dublje političke i ekonomske saradnje sa Srbijom, kao i jačanju trgovinskih odnosa.

"Naša velika posvećenost ovom projektu šalje jasnu poruku u tom smislu", rekao je on.

Ambasador je naveo da cilj ovog projekta nije samo da pruži podršku srpskoj upravi na putu ka EU, već i da promoviše i ojača kolegijalnu saradnju i tehničku razmenu između uprava koje uglavnom moraju da se suočavaju sa istim problemima i ograničenjima.

"Ova konferencija jeste proizvedena kao deo velikog napora sa obe strane. Sa jedne strane nalazi se evropsko tržište za podršku internom tržištu, a sa druge strane Komisija za kontrolu državne pomoći Srbije", rekao je on.

Konferencija je osmišljena kao forum za razmenu znanja i iskustva u vezi sa najnovijim dešavanjima u EU u oblasti državne pomoći i drugim aktuelnim temama, uključujući prezentacije domaćih i međunarodnih stručnjaka, a diskutovaće se i o poteškoćama sa kojima se državni službenici koji se bave ovom temom često suočavaju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.