Izvor: Politika, 29.Avg.2015, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plodovi gneva

Jesmo li mi maloletna nacija? Jesu li nam potrebni tutori? Toliki dobrovoljci da nas uče šta da mislimo, kakvo ime da damo onome što prepoznajemo ili osećamo i kada da krizu zovemo krizom

Majkl Davenport je pohvalio Beograd zbog „impresivnog” tretmana migranata, ali Tanjug javlja da šef Delegacije EU u Srbiji nije hteo da komentariše politiku prema izbeglicama u zemljama >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << EU.

Da sam na njegovom mestu, ni ja ne bih htela da komentarišem politiku zemalja EU prema izbeglicama. Radije bih izabrala da oćutim potpuni debakl te politike, koji je bio tako jasno ispisan na licima evropskih lidera ovog četvrtka da ga je pročitao čitav svet.

Kakav peh da ih vest o užasnoj smrti sirijskih izbeglica, otkrivenih na austrijskom drumu, u slovačkoj hladnjači, s privremenim mađarskim registarskim tablicama, izdatim rumunskom državljaninu, zatekne na okupu na Balkanskoj konferenciji u Beču. Sazvanoj s jedinim ciljem da ohrabri zemlje jugoistoka Evrope da će jednog dana, ako budu dobre i slušale odrasle, da uđu u političku zajednicu koja postoji zato da bi vodila zajedničku politiku o zajedničkim problemima koji se najbolje daju zajedno rešiti.

Na papiru, doduše, takva evropska politika postoji i za izbeglice, datira iz vremena Šengena i naziva se Dablinskim propisom. Samo ne vredi ni koliko papir na kom je napisana, a odavno se ne primenjuje, što su Nemci i Austrijanci u Beču makar pošteno priznali.

Opširnije u štampanom i digitalnom izdanju „Politike”

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.