Plenković: Srbija da pokaže poštovanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2016, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković: Srbija da pokaže poštovanje

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković izjavio je da Srbija mora pokazati poštovanje prema Hrvatskoj i izbegavati provokacije.

Upitan za zaoštravanja u odnosima između Srbije i Hrvatske, Plenković je poručio da će on i njegova Vlada "odlučno braniti nacionalne interese", prenosi N1 Zagreb.

"Vlada HDZ će se postaviti principijelno i čvrsto. Već sam kao zastupnik u Evropskom parlamentu pokrenuo inicijativu da Srbija izmeni sporni zakon. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Takav zakon je za Hrvatsku nedopustiv", rekao je on.

Plenković kaže da će Hrvatska zadržati poziciju zemlje EU i NATO.

"Srbija ako namerava da ide u tom smeru mora pokazati poštovanje prema Hrvatskoj i izbegavati provokacije", poručio je Plenković.

On je dodao da Hrvatska ima puno mehanizama da zaštiti nacionalne interese.

"HDZ neće dopustiti da Srbija ima zakon kojim njeno tužilaštvo može goniti hrvatske državljane za kaznena dela počinjena na hrvatskoj teritoriji protiv hrvatskih državljana. To nije univerzalna jurisdikcija, to je hibridna regionalna jurisdikcija nepoznata u međunarodnom pravu i mi to nećemo dopustiti", rekao je Plenković.

On je pozvao Srbiju da smiri tenzije.

"Hrvatska ima bitno kvalitetniji međunarodni položaj. Naša vlada je uvrstila niz kriterijuma u Poglavlje 23. Iskoristićemo sve mehanizme da ovo rešimo", poručio je Plenković.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na relaciji Zagreb – Beograd i dalje varniči

Izvor: Mondo, 21.Avg.2016

Andrej Plenković, predsednik HDZ-a koji je u parlamentarnoj trci Hrvatskoj, kaže da Srbija mora da pokaže poštovanje i izbegava provokacije, dok lider SPS-a i vicepremijer; Ivica Dačić, kaže da Hvati prestanu da pričaju gluposti...Foto: Guliver/Getty Images/Istock..Upitan da komentariše zaoštravanje...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.