Plenković: Pitanje BiH dignuto na najviši nivo EU

Izvor: B92, 06.Jul.2023, 23:58

Plenković: Pitanje BiH dignuto na najviši nivo EU

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Orašju da je na podsticaj Hrvatske pitanje Bosne i Hercegovine dignuto na najviši nivo Evropske unije.

On je dodao i da je destabilizacija BiH, a samim tim i regiona, najmanje pametna stvar koja bi se u globalnom kontekstu mogla desiti, prenosi portal klix.

"Pozitivan smer koji je započet treba biti takav, a priče o destabilizaciji ne treba da budu tema koja se veže za BiH. To je cilj Hrvatske", kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Plenković u Orašju posle zajednička sedinca članova Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i Hrvatske demokratske zajednice Hrvatske, na kojoj je bilo reči i o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Sednici HNS-a prethodilo je otvaranje hrvatskog konzulata u Orašju, koji je šesto konzularno predstavništvo Hrvatske u BiH.

Hrvatski premijer izjavio je novinarima, posle otvaranja konzulata, da se snažno zalaže za to da BiH postane članica Evropske unije, i izrazio želju da BiH uspe u "reformskim naporima" koje preduzima Savet ministara.

"Time bi BiH nakon sticanja kandidatskog statusa što smo snažno podržali u decembru prošle godine, bila u poziciji i da otpočne pregovore o pristupanju Evropskoj uniji. Sve je to deo onoga što je snažna, kontinuirana i odgovorna politika Republike Hrvatske, posebno vlade koju predvodim već sedam godina", poručio je Plenković.

Plenković je istakao i da su BiH i Hrvatska jedno drugom "važni trgovinski partneri".

"Ovo je još jedna poruka podrške i prijateljstva, brige i posvećenosti Hrvatske. Ovo je i signal želje za unapređivanjem daljih političkih, ali i ekonomskih odnosa te četiri milijarde evra razmene, koliko je ona iznosila prošle godine. Jedni drugima smo i važni trgovinski partneri, što potvrđuje 1,3 milijarde evra investicije iz Hrvatske u BiH", naveo je Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.