Plenković: Nije tačno da smo nasilnici

Izvor: Vesti-online.com, 01.Sep.2018, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković: Nije tačno da smo nasilnici

Premijer Hrvatske Andrej Plenković odbacio je danas kritike da hrvatska policija nasilno zaustavlja migrante na granici i rekao da Hrvatska ima važnu ulogu u zaštiti spoljne granice EU i u sprečavanju nove migrantske krize.

Plenković je, u intervjuu za nemački "Velt", naglasio da hrvatska policija sprovodi nacionalno i evropsko zakonodavstvo i pravila, uključujući šengenski zakonik i dablinsku uredbu.

Kako je rekao, hrvatska uloga u zaštiti najduže spoljne >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << evropske granice je od velike važnosti da bi se sprečilo ponavljanje nekontrolisanih migracija kao 2015. godine, i nezakonite migracije na novim rutama, prenela je Hina.

Migranti koji su stigli do BiH i nevladine organizacije žale se na nasilne metode hrvatske policije u odvraćanju migranata s hrvatske granice.

Na pitanje da li je nemačka kancelarka Angela Merkel pametno postupila prilikom rešavanja migracijske krize 2015/2016, Plenković je rekao da je njena reakcija bio gest solidarnosti.

- Sada je svima jasno da se ilegalne migracije ne bi smele dopuštati na taj način. Stoga je bolje ojačati spoljnu granicu i pokušati rešiti problem u državi porekla. Ovo je lekcija naučena za sve nas - istakao je hrvatski premijer i dodao da se sada pokušava solidarna podela tereta na nivou Evrope.

Prema Plenkoviću, posle izlaska Velike Britanije iz EU, uloga Nemačke biće još važnija.

- Svi očekuju od Nemačke, zajedno s Francuskom, novi zamah vođstva, nove ideje za jačanje evropskog projekta, kao i da budu jasna razgraničenja kojom će se glavne stranke razlikovati od populističkih pokreta - rekao je Plenković.

"To je velika ključna bitka za Evropu i naše zemlje u narednih nekoliko godina. Kancelarka Merkel suočena je s istim izazovima u Nemačkoj".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.