Plenković: Nije normalno da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsedništva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2018, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković: Nije normalno da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsedništva

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas u Rijeci da očekuje da Hrvatski sabor usvojiti Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH s ciljem da ojača položaj hrvatskog naroda i ocenio da "nema ničega dobrog, normalnog, niti prirodnog u tome da bošnjački narod izabere hrvatskom narodu njihovog člana Predsedništva BiH".

Plenković je rekao da će Deklaracija sigurno biti usvojena.

"Izigravanje onoga što je dogovoreno u Dejtonu nije dobro i nije zdravo za demokratiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u BIH i naša je poruka jasna - ni jedna članica EU nije više angažovana od Hrvatske na ubrzanju procesa približavanja BiH Evropskoj uniji. Mogu reći i da ni jedna hrvatska vlada nije učinila toliko koliko naša da pomognemo u tom procesu", rekao je Plenković, prenosi index.hr.

Nema ničeg normalnog u tome da u BiH bošnjački narod izabere hrvatskog člana Predsedništva.

Dodao je da "svim konstitutivnim narodima u BiH pristupamo u dobroj veri, ali i očekujemo da položaj Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda bude respektovan".

"Nema ničega dobrog, normalnog, niti prirodnog u tome da u Federaciji BiH bošnjački narod glasovima svojih pripadnika izabere hrvatskom narodu njihovog člana Predsedništva BIH.

Ako nekome to nije jasno, moraćemo to ponavljati hiljadu puta, to ne može proći bez reakcije, niti ćemo se praviti nevešti kao da se ništa nije dogodilo, to ne dolazi u obzir", rekao je Plenković o izboru Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.