Platforma Privredne komore Srbije za više investicija u regionu

Izvor: RTS, 24.Apr.2019, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Platforma Privredne komore Srbije za više investicija u regionu

Poslovna zajednica regiona aktivno će učestvovati na predstojećem Samitu o Zapadnom Balkanu, koji se u okviru Berlinskog procesa u julu održava u Poljskoj, dogovoreno je na sastanku Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke u Trstu, kojim predsedava predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.
"Planiramo da na skupu u Poznanju, na poslovnom forumu kome će prisustovati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 30 velikih regionalnih kompanija i značajne korporacije iz Evropske unije lansiramo zajedničku platformu za dijalog poslovne zajednice Zapadnog Balkana sa EU institucijama nadležnim za politike i propise vezane za poslovanje", najavio je Čadež.

Čadež objašnjava da bi se posredstvom te platforme rešavala pitanja od značajna za privredu, kao što su olakšavanje trgovine, konkurentniji status naše industrije i usluga, kraće prekogranične procedure, bolji pristup finansiranju.
Prema rečima generalnog sekretara Safeta Grdžaliju, Komorski investicioni forum će u partnerstvu sa britanskim Fajnenšel Tajmsom, krajem juna u Londonu, organizovati biznis forum na kome će međunarodnoj poslovnoj zajednici predstaviti Zapadni Balkan kao jedinstvenu investicionu destinaciju i mogućnosti za poslovanje i ulaganje u regionu.
Cilj je da se stvori što podsticajnije poslovno okruženje za privređivanje domaćih kompanija i veći priliv investicija iz sveta.
Komorski investicioni forum za bolju saradnju
Zajednička komora regiona će sa partnerima raditi na otklanjanju barijera, sinhornizaciji i harmonizaciji propisa i prakse.
Sa generalnim sekretarom CEFTA Emirom Đikićem i predstavnicima GIZ-a dogovoreno je potpisivanje Memoranduma o saradnji na sinhronizaciji dokumentacije koja prati prekogranično kretanje robe u regionu, međusobno priznavanju veterinarskih i fitosanitarnih sertifikata i stvaranje jedinstvene podrške za kompanije koje žele da postanu autorizovani ekonomski operater, čime bi se značajno ubrzao trgovinski promet, naveo je Čadež.
Komorski investicioni forum (KIF), ističe Čadež, pružiće punu podršku u primeni dogovornih rešenja i organizaciji sastanaka kompanija sa predstavnicima carina svih zapadnobalkanskih ekonomija.
Branko Azeski potpredsednik Upravnog odbora KIF-a i predsednik Privredne komore Severne Makedonije istakao je da je u sklopu razvoja novih proizvoda i usluga KIF-a, dogovoreno je da se krene sa uspostavljanjem zajedničke regionalne arbitraže za vansudsko rešavanje kompanijskih sporova, kao i sa aktivnostima na čvršćem povezivanju start up zajednice Zapadnog Balkana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.