Plan redizajna mosta u Mitrovici je da se sruši

Izvor: N1 televizija, 09.Dec.2016, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plan "redizajna" mosta u Mitrovici je da se sruši

Deo potpornog zida u blizini glavnog Ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici biće uklonjen. Oko 80 cm betonske konstrukcije biće srušeno, u skladu sa dogovorom o "redizajnu", koji su juče u Prištini postigli tehnički timovi Beograda i Prištine za sprovođenje dogovora o glavnom mostu sa predstavnicima EU. Podizanje zida izazvalo je burne reakcije.

Potporni zid visine oko dva metra, koji je podignut prošlih >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << dana na severnom delu Mitrovice izazvao je reakcije sa svih strana.

Kosovski zvaničnici tvrde da ovaj zid nije deo Briselskog dogovora o restauraciji mosta i okoline, dok oni srpski ističu da je u pitanju potporni zid koji je podignut zbog "nivelacije ulice Kralja Petra i šetališta koje je u izgradnji".

Izgrađeni zid je deo projekta šetalista opštine Severna Mitrovica, a gradonačelnik Južne Mitrovice kaže da ukoliko zid bude ometao projekat o mostu, biće srušen.

"Ukoliko ovaj zid bude interferisao u projekat mosta, biće srušen, ako ne biće snižen na kvoti nula, jer će kružni tok koji se predviđa nivelizacijom mosta oduzeti 80 cm visine", kaže Agim Bahtiri, gradonačelnik Južne Mitrovica.

Nakon što je na licu mesta stigla inspekcija sa odlukom za rušenje ovog zida, stigla je i geodetska ekipa koja je vršila merenja da li se pridržavali planu revitalizacije mosta.

"Ovde će biti sprovedeno što je juče ustvari dogovoreno u sastanku sa visokim predstavnicima Evropske unije, znači dogovoreno je da ovde bude, zid ce biti redizajniran, nešto u vidu letnje pozornice koje će služiti za održavanje manifestacija kada projekat pešačke zone bude gotov", kaže Goran Rakić, predsednik Severne Mitrovice.

"Nije Mitrovica velika kao dve Koreje"

Građani su podeljenih misljenja sto se tiče ovog projekta.

"Zašto da se zbog šetališta podigne zid od 2 metra? Zašto da se razdvajamo tamo sever ovde jug. Nije Mitrovica velika kao dve Koreje. Ako baciš jedan kamen ovde stići će sa druge strane", kaže jedan građanin.

"Da li ćemo da se delimo ili nećemo, ne znam. Albanci se bune zbog ovoga, zašto da se delimo kada smo hteli da se ujedinimo. Koja je to filozofija njihova", pita se drugi građanin.

Mediji u međuvremenu izveštavaju da na osnovu geodetske ekipe zid ne ometa Briselski sporazum o mostu i da će prema istim izvorima zid biti skraćen, dok ce sa severnog dela šetalista biti izgrađene stepenice.

Izvor: N1
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.