Pismo srpske opozicije EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Jul.2020, 23:30

Pismo srpske opozicije EU

Opozicija Srbije uputila je pismo zvaničnicima u Briselu u kome predlaže evropskim partnerima da uspostave nove instrumente koji će jasno ukazati na ključne probleme zbog kojih Srbija danas ima status "zarobljene države".

Opozicija traži da Evropska unije (EU) sačini dva politička izveštaja koji za krajnji rezultat treba da imaju slobodne i fer izbore bez kojih je nemoguće rešiti političku krizu i zaustaviti dalje uništavanje institucija i slobodnih medija. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Prvi izveštaj treba da utvrdi pravo stanje demokratije i vladavine prava i ukaže na ključne elemente zbog kojih Srbija danas ima status "zarobljene države". Sličan dokument koji je izdala EU u slučaju Severne Makedonije u javnosti poznat kao "Pribeov izveštaj" bio je od ključnog značaja za uspostavljanje političkog dijaloga vlasti i opozicije i rešenje političke krize u Severnoj Makedoniji.

Drugi politički izveštaj treba da, u svetlu zabrinutosti za slobodu govora koja je naglašena i u poslednjem izveštaju Evropske Komisije, ali i u izveštajima međunarodnih i domaćih novinarskih udruženja, obezbedi objektivnu procenu stanja u medijima.

Ova analiza ne treba da se zaustavi samo na utvrđivanju prisutnosti opozcije u medijima već treba da utvrdi nivo netransparentnosti u vlasništvu medija, kvalitet rada nezavisnih regulatornih medijskih tela kao i da ukaže na sve modele pritiska na medije koje je ovaj režim usavršio.

Opozicija Srbije veruje da bi upravo ova dva izveštaja mogli da budu početna tačka za buduće uključivanje EU u proces rešavanja političke krize na sličan način na koji je to učinjeno u Severnoj Makedoniji.

U pismu se naglašava da nova metodologija pristupanja EU stavlja akcenat upravo na stanje demokratije i vladavine prava u zemljama kandidatima i dodaje da će bez konkretnog političkog angažmana iz Brisela, demokratija, kao i čitav proces pridruživanja Srbije EU, biti dodatno ugrožen.

Pismo su potpisale članice Saveza za Srbiju (SzS) - Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Narodna stranka, Dveri, Pokret za preokret, UŠ Sloga, Građanska platforma, Pokret slobodna Srbija.

Pismo je upućeno svim članovima Evropske komisije, Direktoratu za proširenje EU i članovima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.