Pet scenarija Bregzita

Izvor: Deutsche Welle, 24.Jan.2019, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet scenarija Bregzita

Čini se kao da je Bregzit zaglavio. Predlozi britanske premijerke Tereze Mej odbijeni su i u Donjem domu britanskog parlamenta, i u Evropskoj uniji. Šta će se dalje dešavati, koja su moguća rešenja?

Novi govor Tereze Mej u britanskom parlamentu odbačen je jednodušno, a i reakcija iz Berlina bila je prilično hladna: Očekuje se „da se britanska vlada ubrzo složi oko predloga koje će podržati većina u Donjem domu“, rekao je portparol Angele Merkel.

Ali, >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << kako bi to rešenje moglo da izgleda? U ovom trenutku postoji pet scenarija.

I scenario: Nastaviti isto!

Premijerka Tereza Mej je za tu varijantu. Njena strategija, kao i do sada, jeste igranje na kartu vreme i spekulisanje da bi Donji dom pod pretnjom Bregzita bez prethodno postignutog sporazuma, mogao da popusti.

I nije samo Kristin Lagard, šefica MMF-a ta koja u tome vidi „najgori mogući scenario“. To takođe smatra i velika većina britanskih poslanika, ali i EU.

Kalkulisanje Tereze Mej izgleda ovako: što se više približava datum izlaska Britanije iz Evropske unije, to će sve više poslanika pristajati na neomiljeni sporazum. Ali premijerka kalkuliše i sa mogućim daljim ustupcima EU. To je klasično kockanje – na sve ili ništa.

II scenario: Zaustaviti sat

Izlazak iz Evropske unije trebalo bi da se dogodi 29. marta. Ali sat – koji neke podseća na tempiranu bombu – mogao bi i da se zaustavi.

Tereza Mej je ponovo pred parlament u Londonu iznela dogovor o Bregzitu i obećava nove ustupke Evropskoj uniji. EU bi trebalo da pomogne ustupcima. Britanska premijerka igra na kartu vreme. (22.01.2019)

Zvanični Berlin s priličnom dozom nervoze prati događaje oko Bregzita u britanskom parlamentu. Postavlja se pitanje da li bi nemačka vlada i kancelarka Angela Merkel trebalo više da posreduju? (23.01.2019)

Evropska unija pre svega želi da Velika Britanija ostane u EU. A ako to ne uspe, Brisel bi hteo što je moguće prisniju vezu s Londonom. Trenutno, lideri EU samo žele malo više jasnoće od britanskih političara. (22.01.2019)

Evropski sud je nedavno odlučio da Velika Britanija još uvek može da zaustavi Bregzit. Za to čak nije neophodna ni saglasnost preostalih članica EU. Vlada bi samo trebalo da povuče odluku o izlasku iz EU na osnovu Člana 50 Lisabonskog sporazuma.

Vlada i parlament bi mogli da se dogovore – sa svešću o posledicama – i da se nekada ponovo pozovu na Član 50 koji predviđa izlazak pojedinih članica iz EU.

III scenario: Poslanici preuzimaju vlast

Veliki broj poslanika Donjeg doma želi da, zbog toga što ih nervira Tereza Mej, vladi oduzme kontrolu. Uz to su i opozicija, ali i torijevci prijateljski nastrojeni prema EU, podneli više amandmana na „Plan B“, koji je Tereza Mej predstavila parlamentu. O tome će se glasati narednog utorka.

Ali to je samo jedan korak u potrazi za alternativnim sporazumom o izlasku iz EU koji bi prihvatila većina, a koji je prošle sedmice odbila dvotrećinska većina. I u ovom slučaju važi da je do izlaska ostalo još 65 dana.

IV scenario: drugi referendum ili novi izbori

Među amandmanima je i onaj o drugom referendumu. Takođe, čini se da se i šef laburista Džeremi Korbin udaljava od svojih ranijih stavova, odnosno da je sve manje protiv drugog referenduma. U Donjem domu, međutim, nema većine za takav korak.

Tereza Mej strahuje od još veće krize nepoverenja u narodu – koji je i sada, kao i ranije, po pitanju Bregzita podeljen. A od novih izbora vladajući torijevci beže kao đavo od krsta, jer strahuju da bi, zbog ogromnog haosa koji je nastao, izgubili mnoge birače. Oni samo zbog toga održavaju Terezu Mej na mestu šefice vlade.

V scenario: Bez dogovora

Ukoliko ne dođe do dogovora britanskih poslanika oko toga koji scenario bi trebalo da bude realizovan, 29. marta će svakako doći do izlaska iz EU bez sporazuma. U tom slučaju propašće i sva zajednička pravila i trgovinski ugovori o unutrašnjem evropskom tržištu i carinskoj uniji.

Kontrolni punktovi na britanskim morskim granicama, kao i kopnenim u Severnoj Irskoj. Velika Britanija će biti treća zemlja koja nema trgovinski sporazum sa EU. Više neće važiti hiljade bilateralnih pravila – od avionskog saobraćaja, preko prometa lekova, do prava na boravak.

Istina je da postoje planovi u slučaju nužde, ali posledice su svakako nepredvidljive.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.