Pasta za zube pomaže bakterijama?

Izvor: B92, 13.Okt.2010, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pasta za zube pomaže bakterijama?

Zubna higijena nije samo dobra za zube već i za srce, stoga bi trebalo proveriti sastojke paste za zube pre nego što počnete da je koristite. Antibakterijske hemijske supstance koje se koriste u pastama za zube ali i u sredstvima za pranje ruku i ostaloj kozmetici, mogu biti opasne po zdravlje.

Naučni komitet za zaštitu potrošača Evropske unije je upozorio da triklosan potpomaže razvoj imuniteta bakterija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na antibiotike i pozvao na detaljnija istižavanja. Takođe, postoje i dokazi da ova supstanca izaziva hormonski poremećaj.

Triklosan, supstanca stvorena pre 50 godina, se prvenstveno koristio kao hirurško sredstvo za čišćenje.

Nesumnjivo je da je on najbolja antibakterijska i antigljivična supstanca koju koristimo, ali njegova upotreba u sapunima nije u potpunosti opravdana.

Laboratorijske analize su pokazale da triklosan može izazvati genetsku mutaciju u bakterijama i omogućiti im samoodbranu protiv njega. Kada do toga dođe, bakterija ispušta protein koji prosleđuje ostalim bakterijama, takođe sa ciljem da se odbrane od triklosana.

Ova saznanja su dokaz da će njegova moć u borbi protiv bakterija znatno opasti kao i da se smanjuje učinak lekova i antibiotika. Već su poznate mutacije ešerihije koli, salmonele i listerije.

Pasta za zube „Colgate Total" je klinički ispitana i dokazano je da umanjuje količinu bakterija i karijesa koji može dovesti do gingivitisa (upala zubnog mesa). Takođe, dodavanje triklosana u ovu pastu za zube je podstaklo istraživanja povezanosti između perodontalnih bolesti i sistemskih zdravstvenih stanja kao što su srčana oboljenja, moždani udar i dijabetes.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.