Pasoši za EV baterije uskoro obavezni u EU: Šta će u njima morati da piše?

Izvor: B92, 19.Jan.2024, 21:06

Pasoši za EV baterije uskoro obavezni u EU: Šta će u njima morati da piše?

Pasoši za baterije biće obavezni za električna vozila koja se prodaju u Evropskoj uniji od februara 2027. godine.

Digitalni dokumenti će biti povezani sa QR kodom koji će, kada se skenira, otkriti detaljne informacije o izvorima i prirodi sirovina pre proizvodnje, zajedno sa detaljima nakon proizvodnje, kao što su kapacitet i stanje.

Ovaj potez je deo nove uredbe EU o baterijama, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zahteva od proizvođača baterija ili vozila (u zavisnosti od toga ko je proizveo bateriju) da obelodani emisije štetnih gasova iz proizvodnje i postepeno uključi veće proporcije recikliranih materijala do 2035. godine, kada EU će zabraniti prodaju novih automobila sa SUS motorima.

Pasoši za baterije će osvetliti često "mutne" lance snabdevanja i obezbediti veću transparentnost, uz mogućnost da se pažljivo ispita proces koji je prethodio samoj proizvodnji.

Evropske vlasti još nisu precizirale koje informacije će u ovom pasošu morati da stoje, ali trogodišnji projekat vredan oko sedam miliona evra, trebalo bi da definiše upravo to.

Za sada se predlaže uključivanje oko 90 informacija podeljenih u sedam kategorija: opšte informacije o bateriji i proizvođaču; usklađenost, sertifikati i poreklo; karbonski otisak; pažnja u radu tokom lanca snabdevanja; materijali i sastav baterija; cirkularnost i efikasnost resursa, i, na kraju, performanse i izdržljivost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.