Izvor: B92, Beta, 05.Okt.2010, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papandreu: Budućnost Srbije u EU

Beograd -- Premijer Grčke Jorgos Papandreu rekao je da je razgovarao sa premijerom Holadnije u pokušaju da doprinese konsenzusu u EU o razmatranju kandidature Srbije.

U intervjuu za B92 Papandreu je rekao da ne treba ignorisati veoma važne korake koje je Srbija napravila, pa čak i u saradnji sa Haškim tribunalom.

Papandreu je dodao da je budućnost Srbije u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropskoj uniji i da Srbija treba što pre da postane član EU.

B92: Gospodine Papandreu, govorili ste o svojim vizijama za Srbiju. Građani Srbije pomalo su nezadovoljni brzinom kojom se Srbija približava Evropskoj uniji. Da li verujete da je taj proces mogao da bude brži?

Papandreu: Najpre dozvolite da vašoj televiziji čestitam desetu godišnjicu rada kao i na vašem dugogodišnjem radu kao radio stanice i na vašem doprinosu izgradnji demokratskih institucija u Srbiji koje su bile veoma važne za ceo Balkan. Ja verujem da je, posle ulaska poslednjih deset zemalja u Evropsku uniju, među njima Rumunije i Bugarske, došlo do usporavanja tempa. Tačno je da se pojavio zamor od proširenja ali već sada nastavljamo. Mi pokušavamo da proguramo našu ideju o 2014. godini kao simboličnoj godini ali i realnom datumu za ulazak nekih zemalja. Srbija ide napred ali i u Evropi dolazi novo vreme. Znam da ima određenih problema ali takođe verujem da će to novo vreme u Evropi biti pogodno da Srbija prevaziđe probleme i i da krene napred brže.

B92: Šta očekujete od ministarskog sastanka 25. oktobra? Da li će evropskoj komisiji biti dato zeleno svetlo da počne da razmatra kandidaturu Srbije za članstvo?

Papandreu: Znam da velika većina članica to želi. Tu nam je, međutim, potrebna ne većina nego konsenzus.

B92: Treba vam Holandija.

Papandreu: Da, gotovo da imamo konsenzus. Ja sam danas, u Briselu, razgovarao o Srbiji sa premijerom Holandije. Mislim da je važno da parlamentu Holandije budu jasnije predočene sve informacije o svim važnim koracima koje je preduzela Srbija i svim važnim potezima koji su načinjeni koje se tiču čak i saradnje sa Hagom. Napravili ste veliki napredak i mislim da to mora da bude prihvaćeno kao činjenica.

B92: Da li razmišljate o promeni vašeg stava prema Kosovu, naročito posle razgovora sa američkim državnim sekretarom u Njujorku.

Papandreu: Veoma tesno sarađujemo sa predsednikom Tadićem. U kontaktu smo naravno i sa Hašimom Tačijem, sa njim lično razgovaram. Želimo da pomognemo tom dijalogu, ali dok to radimo mi ostajemo pri našem stavu što nam omogućava da u tom dijalogu budemo korisni i da ga olakšamo.

B92: Dakle, za sada nema priznavanja Kosova?

Papandreu: Ne, nema.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.