Papadimos u Briselu sa čelnicima EU

Izvor: B92, 15.Nov.2011, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papadimos u Briselu sa čelnicima EU

Atina -- Novi grčki premijer Lukas Papadimos, koji je nedavno preuzeo dužnost, početkom iduće nedelje boraviće u Briselu, gde će razgovarati sa čelnicima EU.

Tema će biti rešavanje ekonomsko-finansijske krize.

Kako javljaju agencije, premijer Papadimos će se u Briselu sresti s predsednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Barozom i s >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom.

U Evropskoj komisiji su danas istakli da zvaničnici u Atini treba da se pisano obavežu da će sprovoditi program EU za spasavanje grčke ekonomije kako bi se izbeglo bankrotstvo zemlje, koje bi ugrozilo funkcionisanje evrozone.

Obavezu o sprovođenju mera štednje trebalo bi da potpišu, pored premijera Papadimosa, i lideri vodećih partija koje su formirale privremenu vladu.

Predsednik konzervativne Nove demokratije Andonis Samaras je, međutim, izjavio da podržava vladu nacionalnog jedinstva, ali da neće potpisati takav dokument pod pritiskom sa strane.

U grčkom parlamentu koaliciona vlada je juče predstavila svoj program i, kako se najavljuje, poslanici bi sutra trebalo da glasaju o poverenju novom kabinetu. Premijer Papadimos će, kako se očekuje, dobiti većinu glasova, pošto ga podržavaju dve najveće stranke - PASOK i Nova demokratija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.