Izvor: S media, 16.Nov.2011, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pantić: Nema dogovora, sutra prijava protiv Stefanovića (VIDEO)

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je danas da su razgovori sa šefom pregovaračkog tima Borislavom Stefanovićem završeni bez dogovora. Pantić je najavio podnošenje krivčne prijave protiv Stefanovića zbog toga što su sporazumi postignuti sa Prištinom, kako smatra, protivni zakonima Srbije i interesima srpskog naroda.

- I Borislava Stefanovića obavestili smo da za nas sporazum o matičnim knjigama nije zakonit i da će danas, ili narednog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << dana, zajednica srpskih opština sa Kosova i Metohije podneti krivičnu prijavu proptiv njega, kao šefa pregovaračkog tima - , rekao je Pantić za S media portal nakon sastanka u Vladi Srbije.

On je ocenio da je sporazum o matičnim knjigama na štetu srpskog naroda i protivan zakonima Srbije, a kao dokaz za tu tvrdnju navodi i da sedam od 21 ministra u Vladi Srbiji, koji su prisustvovali sednici na kojoj se o tome raspravljalo, nije dalo podršku tom sporazumu.

Pantić: Nećemo sprovoditi odluke iz Brisela

- Postavljanje bilo kakvih carinika na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak je u potpunosti neprihvatljivo. U suprotnosti je sa našim Ustavom i sa Deklaracijom Skupštine koja je doneta 30. jula. Na to nas obavezuju stavovi i odluke naših skupština i to je predočeno Stefanoviću - izričit je Pantić.

Tači: Beograd faktički priznaje Kosovo

Hejg: Srbija i Kosovo moraju da nastave razgovore

Srbi sa severa KiM: Putine, pomozi!

Prema njegovim rečima, stav kosovskih Srba je i da neće učestvovati u sprovodjenju sporazuma koji eventualno budu postignuti u Briselu.

- Odluku o tome da li barikade ostaje na administrativnim prelazima doneće gradjani. Oni su nas izbarali kao predstavnike svojih opština i mi ćemo poštovati njihove odluke - , rekao je on.

Pantić je ocenio da priča o integrisanom upravljanju carinom zapravo "preslikavanje" Ahtisarijevog plana.

- Takvo upravljanje carinom postoji izmedju Kosova i Makedonije i Kosova i Albanije. Za nas nije prihvatljivo da izmedju Kosova i centralne Srbije važe pravila kao sa susednim državama - , rekao je on.

On je dodao da je Stefanović potvrdio da će pregovori sa Prištinom biti nastavljeni u ponedeljak, 21. novembra, ali da nije izvesno da će biti postignut bilo kakav dogovor.



Milović: Dogovori sa Prištinom štetni za Srbe


Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je da su do sada postignuti sporazumi sa Prištinom štetni po kosovske Srbe i interese države Srbije.

"Pogotovu smo upozorili da nikakve zajedničke carine na Jarinju i Brnjaku nisu za nas prihvatljive. Dakle, pokazalo se da posle dogovora o carinskom pečatu, Priština i deo medjunarodne zajednice žele da od administrativnih prelaza napravi granične. Mi se protivimo tome", rekao je Milović novinarima ispred zgrade Vlade Srbije.

Predsednik opštine Zvečan je dodao da predsednici opština nisu tražili prekid dijaloga sa Prištinom, ali su naveli da se on mora preispitati u trenutku kada "nekažnjeno ubijaju Srbe" na Kosovu.

"Očigledno da vlada i šef pregovaračkog tima imaju drugačije mišljenje", rekao je Milović.

Izjavu šefa tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislava Stefanovića možete pročitati OVDE

(S media, Beta)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.