Panika u Austriji: Ako otvorimo, doći će 150.000, najviše Hrvata

Izvor: Vesti-online.com, 19.Jan.2018, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Panika u Austriji: Ako otvorimo, doći će 150.000, najviše Hrvata

Fenomen masovnog iseljavanja iz Hrvatske u međuvremenu nije ostao neprimećen ni u Austriji.

Ta zemlja do 1. jula ove godine na snazi i dalje ima neka ograničenja kada je reč o slobodi kretanja hrvatskih radnika unutar Evropske unije.

U žestokom napadu na novu austrijsku vladu kancelara Sebastiana Kurca, koja je sastavljena od njegove reformirane Narodne stranke i desno-ekstremističke Slobodarske stranke (FPÖ), lider socijaldemokrata i donedavni kancelar >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Kristian Kern je baš građane Hrvatske izdvojio kao potencijalnu opasnost za tržište rada u alpskoj republici.

Kako navodi bečki list Kurir, Kern je ekonomski program nove vlade napao kao "program osiromašivanja", u kojem će se sprovesti "razgrađivanje socijalnih prava" i "tržište jeftinog rada". Naročito se na meti njegovih kritika nalazi najavljeni potez austrijske vlade da će se preko liste deficitarnih zanimanja austrijsko tržište rada posve otvoriti za članice EU-a.

Tu se pak konkretno spominje Hrvatska, za čije građane do 1. jula ove godine i dalje važe neka ograničenja u slobodi kretanja radnika, pa Kern podseća da "potpuno otvaranje tržišta rada nikad nije bila leva pozicija". To je i odgovor na kritike iz vlastite stranke koje su Kernu zamerile ksenofobiju.

Još oštriji je bivši šef austrijskih sindikata Cerner Mun koji vladi zamera što nije u Briselu još za dve godine pokušala produžiti postojeća, iako ne baš velika, ograničenja za uvoz radnika iz Hrvatske. "U zemlju će tako ući hiljade jeftinih radnika s istoka EU. Vlada je u stvari odlučila da otvori novu balkansku rutu", kaže Mun za Kurir.

Lider socijaldemokrata Kern predviđa da će u sledećih pet godina u Austriju doći oko 150.000 radnika, uključujući i njihove porodice, kao i da će većina njih biti iz Hrvatske. On smatra da cilj vlade treba da bude smanjenje stope nezaposlenosti od 5,4 odsto kao i izostanak pritiska na postojeću radnu snagu u Austriji kroz uvoz jeftinih radnika.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.