Izvor: Nezavisne Novine, 08.Feb.2018, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pala odluka u EP o ukidanju pomeranja kazaljki na satu

Poslanici Evropskog parlamenta donijeli su odluku da Evropskoj komisiji predlože ukidanje ljetnjeg i zimskog računanja vremena.

Dosadašnja praksa u EU je da se dva puta godišnje, na proljeće i jesen, kazaljke na satu pomjeraju za jedan sat.

Zahtjev za ukidanje pomjeranja kazaljki dva puta godišnje pokrenut je zbog sve više dokaza o negativnom uticaju te prakse, a odluka o upućivanju zahteva Komisiji donijeta je danas oko 12 časova.

Parlamentarci >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << koji se zalažu za ukidanje dosadašnje prakse navode da su "istraživanja pokazala da petina populacije pati od zdravstvenih problema zbog mijenjanja sata".

Osim negativnog uticaja na ljudski bioritam, "pomjeranje kazaljki na satu dovodi i do većeg broja saobraćajnih nesreća, više poremećaja u porodicama, kao i pada produktivnosti na radnom mjestu", istaknuto je ranije.

Dodaje se i da je "pomijeranje sata uvedeno sa ciljem uštede energije, ali taj cilj nikad nije ispunjen", kao i da su negativni efekti pomeranja kazaljki na satu registrovani i u industrijskom i u sektoru turizma.

Ljetnje i zimsko računanje vremena već je ukinuto u Rusiji, Turskoj, Belorusiji i na Islandu.

(b92)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

U BiH se ne za ko je nadležan za kazaljke

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Feb.2018, 10:03

BANJALUKA, STRAZBUR - Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su juče rezoluciju u kojoj se poziva na izradu temeljne procjene sistema računanja zimskog i ljetnog vremena i, ako je to neophodno, promjenu pravila, odnosno ukidanje pomjeranja sata dva puta godišnje. Ukoliko dođe do toga, u BiH je problem...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.