Pajtić sa predstavnicima 15 evropskih zemalja: Zemlje na Balkanu imaju istu prošlost i budućnost

Izvor: Blic, 07.Nov.2015, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić sa predstavnicima 15 evropskih zemalja: Zemlje na Balkanu imaju istu prošlost i budućnost

Lider Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić izjavio je danas na konferenciji "Izazovi socijaldemokratije u regionu"da sve zemlje na Balkanu povezuje zajednička prošlost, ali i budućnost ka Evropskoj uniji i da sve imaju slične izazove koje treba zajednički da rešavaju.

- Demokrate širom Evrope imaju zajednički cilj: da se borimo protiv podela i podizanja simboličkih zidova između naroda. Siromaštvo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odliv mozgova i rastući nacionalizam pojave su koje povezuju zemlje Zapadnog Balkana i koje treba što pre da se suzbiju. Ova konferencija je samo jedan od koraka ka rešavanju ovih problema iuspostavljanju trajne saradnje na Zapadnom Balaknu - rekao je Pajtić na skupu u Beogradu pod nazivom "Izazovi socijaldemokratije u regionu", u kojem su učestvovali predstavnici 15 evropskih zemalja.

Pajtić je, kao domaćin ovog skupa, ocenio da je pred Srbijom, kao i ostalim zemljama Zapadnog Balkana dug put ka EU, jer je izgradnja demokratske države poslednjih godina naišla na prepreku. Kao glavne dokaze za to on je naveo nedostatak slobode medija, vladavine prava i pravne država.

- Trenutna situacija u Srbiji nije povoljna za razvoj demokratije jer se podela vlasti sve svodi na volju jednog čoveka, a sa takvom politikom nikome se ne piše dobro - ocenio je Pajtić.

On je naglasio da je veliki izazov balkanskih, ali i evropskih zemalja narastajući nacionalizam, koji se naročito pokazao poslednjih meseci u odnosu između Srbije i Hrvatske.

- Politika koja mora da stvara neprijatelje da bi postojala i politika koja traži neprijatelja su naopake i loše. Lideri zemalja koji skupljaju poene šireći šovinizam i nacionalizam ne treba da budu primer za odnose između balkanskih zemalja - izjavio je predsednik DS-a.

Jedan od glavnih učesnika konferencije bio je lider Partije evropskih socijalista Sergej Stanišev, koji je poručio građanima naše zemlje "da dosledno rade na članstvu Srbije u EU".

- Vaša sudbina je stabilan put ka Evropskoj uniji, a mi smo tu da radimo na što bržem članstvu Srbije u EU, zbog čega se ne slažemo sa odlukom da se proces proširenja zaustavi na pet godina - rekao je Stanišev, dodajući da je otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja moguće pre kraja tekuće godine.

Među predstavnicima socijaldemokratskih partija iz 15 evropskih zemalja bili su i oni iz regiona, poput Ranka Krivokapića (Crna Gora) Radmile Šekerinske (Makedonija), koji su kao jednu od glavnih problema s kojim se Evropa trenutno suočava postavili migrantsku krizu.

Tako je predstavnik socijademokrata Nemačke Knut Flikenštajn izjavio da niko od evropskih lidera nije mogao da pretpostavi koliki će talas migracija zahvatiti Evropu.

- Evropa nije bila pripremljena za toliki priliv izbeglica na početku krize, a nije pripremljena ni sad kad postoji mogućnost za novim prilivom. Potreban je jasan plan za borbu protiv ovog velikog izazova i na njemu trenutno radimo - rekao je Flikenštajn.

S njim su se složili i ostali predstavnici, dok je Radmila Šekerinska predočila prednost malih zemalja u borbi s izbegličkom krizom.

- Kad su zemlje male, poput zemalja na Zapadnom Balkanu, izbeglice mogu za nekoliko sati da uđu u njih i da ih napuste, bez velikog zadržavanja. Osim toga kriza ima i pozitivan efekat na celu Evropu, a to je povećavanje solidarnosti i pregovora između zemalja - rekla je ona.

Lider socilaldemorata Crne Gore, Ranko Krivokapić, napravio je poređenje stanovnika Balkana s migrantima iz istočnih zemalja.

- Svi mi koji živimo na Balkanu smo bivše ili buduće izbeglice: ineki su izbegli u okviru zemalja bivše Jugoslavije, a neki će tek izbeći u neke druge evropske zemlje. Reka izbeglica koja je krenula postaće sve veća, a ako napravimo korito i zatvorimo granice, brže ćemo se utopiti - kazao je Krivokapić.

O migrantskoj i drugim krizama koje potresaju Evropu govorio je i predsednik FEPS- a Masimo d' Alema. On je poručio da je za rešavanje problema preko potrebna odgovarajuća strategija.

- Strategija i evropska integracija pri pronalaženju rešenja za probleme je jedini način da se izborimo s krizom. Nedostatak strategije najviše se ogleda u tome što nismo rešili pitanje islamskih fundamentalista, koji su najveći neprijatelji stabilnog svetskog poretka. Moramo da znamo ko su nam neprijatelji i da se protiv njih izborimo zajedničkim snagama. Jedino tako će moći da se uspostavi red i mir na Bliskom istoku i spreče dalje migracije tamnošnjeg stanovništva - rekao je on.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.