Pad prodaje automobila

Izvor: RTS, 15.Jan.2011, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad prodaje automobila

U Srbiji je prošle godine pala prodaja novih automobila 10 odsto, a u regionu 20 do 50 odsto. Svako treće vozilo prodato u Srbiji bio je "punto". Uvoznici smatraju da će 2011. godina biti još teža.

Prodaja novih automobila u Evropskoj uniji prošle godine opala je za 5,5 odsto zbog prestanka prodaje po sistemu "staro za novo". U Srbiji je taj pad iznosio 10 odsto, što je ipak bolje nego u regionu, gde je prodaja pala 20 do čak 50 odsto. Svako treće vozilo prodato >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Srbiji bio je "punto".

Vlada Srbije odlučila je da smanji podršku za nabavku "fijatovih" automobila. To znači da će ove godine kupovinu punta, po sistemu staro za novo, podsticati sa 600 umesto sa 1.000 evra po vozilu, kažu u Ministarstvu ekonomije. "Punto" će se i dalje prodavati na kredit, sa rokom otplate do sedam godina i godišnjom kamatom 4,5 odsto.

Uvoznici kažu da će 2011. godina biti još teža, da su kamate sve veće, a da se krediti sve teže odobravaju. Oni trvde da je tržište mnogo više palo jer se u prodaju uračunava i prodaja "punta" koji je domaći proizvod.

"Imamo konstantan pad 2010. u odnosu na 2009. godinu, 20 odsto, 2009. u odnosu na 2008. godinu 20 odsto, uključujući 30.000 vozila 'fijat punta', koja su prodata po povlašćenim cenama", rekao je Dušan Đurašević iz "Eurosumar Suzukija".

Po strukturi prodaje, najviše se prodalo najjeftnijih automobila do 10.000 evra, a iako je nelogično luksuzni automobili takođe rastu u prodaji. Tako u "Delta motorsu" beleže porast prodaje automobila "be-em-ve" za šest odsto, ali i kao dileri "Fijata" kažu da je "punto" odlično "išao".

Rajko Mandić iz "Delta auta" kaže da je prošle godine primećena dalja polarizacija, tako da ljudi kupuju jeftine automobile i skupe automobile i tradicionalna krivulja tražnje koja je ranije bila u obluku zvona, sada je u obliku latiničnog slova "u", tako da postoji najveća tražnja najjeftinijih i najskupljih automobila.

Najveći pad, skoro 27 odsto, doživela je prodaja komercijalnih vozila. Ekonomisti kažu da je 2.600 prodatih komercijalnih vozila dobar pokazatelj koliko je privreda u krizi.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.