Pad irske privrede za 1,9 odsto

Izvor: B92, 17.Dec.2011, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad irske privrede za 1,9 odsto

Dablin -- Irska privreda potonula je u trećem kvartalu za 1,9 odsto, dok je u prethodnom tromesečju ostvarila rast od 1,4 odsto, saopštio zavod za statistiku te zemlje.

Podaci ukazuju na to da irska ekonomija, koju su prošle godine od bankrota spasili Međunarodni monetarni fond i EU, ima poteškoća da se oporavi od razorne krize na tržištu nekretnina, kao i dužničkih problema.

Zbog ogromnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << problema sa dugom i deficitom, Irskoj je u novembru prošle godine odobren paket pomoći vredan 85 milijardi evra, nakon što je Dablin postao još jedna žrtva dužničke krize u evrozoni.

Ne računajući inostrani doprinos, BDP je u tri meseca zaključno sa septembrom smanjen za 2,2 odsto, u odnosu na rast od 0,7 odsto iz prethodna tri meseca.

Pre objavljivanja tmurnih privrednih rezultata, Irsku su hvalili kao primer zemlje koja, iako je spasena od bankrota, može da se izbori sa posledicama ekonomskog kolapsa.

Nemačka kancelarka Angela Merkel nedavno je nazvala Irsku "sjajnim primerom" kako zemlja može da pronađe izlaz iz dužničke krize, nakon što je Dablin smanjio državne rashode i podigao poreze u okviru programa pomoći koje prima.

BDP Irske uključuje rezultate kako domaćih tako i inostranih firmi sa sedištem u toj zemlji.
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.