Izvor: S media, 04.Feb.2013, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROTEST PROTIV ĆIRILICE U VUKOVARU: Ako hoće u EU, Hrvatska mora da zaštiti Srbe!

Napadi u Hrvatskoj zbog tabli sa ćiriličnim natpisima u Vukovaru ne prestaju. Tim povodom oglasila se direktorka Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu dr Slavka Drašković.

- Napad na ćirilicu je napad na identitet i opstanak srpske manjine u Hrvatskoj - kaže Slavka Drašković. - Očekujem i podržavam napore države Hrvatske u poštovanju Zakona o jeziku i pismu, usvojenog u Parlamentu i omogućavanje Srbima dvojezičnost i pored burne >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << reakcije građana ovog grada.

Ona je, takođe, podsetila da su Srbi su najveća nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj.

- Republika Hrvatska je potpisnik Evropske konvencije o pravima nacionalnih manjina iz 2003. godine. Ali, mnoge odredbe ove konvencije se ne sprovode, brojna sporna pitanja postoje u odnosu prema Srbiji, koja će Hrvatska morati da reši u svetlu njenog skorog ulaska u EU. Ovo se pre svega odnosi na područje obrazovanja, kulture i informisanja radi očuvanja nacionalnog i verskog identiteta Srba na području Hrvatske. Ono što država Srbija zahteva je da se uvede reciprocitet kada su u pitanju prava koja uživa hrvatska nacionalna manjina u Srbiji sa pravima koja bi trebalo da imaju Srbi u Hrvatskoj.

Drašković je istakla da je Republika Srbija Ustavom i zakonom regulisala prava manjina na način koji je usklađen sa evropskim standardima – pravo na korišćenje jezika, pisma, obrazovanje, informisanje na maternjem jeziku, pravo na zaštitu kulturnog identiteta, aktivno učestvovanje u političkom životu na republičkom, pokrajnskom i lokalnom nivou.

- Takav položaj srpske zajednice u državama okruženja nije ni približan, a o reciprocitetu nema govora. U Hrvatskoj Srbi imaju status nacionalne manjine, ali ne i poštovanje prava koje taj status obezbeđuje. U Sloveniji i Albaniji taj status za Srbe nije ostvaren i njihov položaj je izuzetno nepovoljan, a tamo gde se smatraju autohtonim narodom kao u Crnoj Gori, Srbi su izloženi svakodnevnim pritiscima da se odreknu svog nacionalnog identiteta - upozorila je Drašković.

(S media)

Foto: Beta/AP/Darko Vojinović

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija traži jednaka prava

Izvor: RTS, 04.Feb.2013

Napad na ćirilicu je napad na identitet i opstanak srpske manjine u Hrvatskoj, ocenila je direktorka kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Slavka Drašković. Srbi u Hrvatskoj treba da imaju ista prava kao hrvatska nacionalna manjina u Srbiji, istakla Draškovićeva. ..Direktorka...

Nastavak na RTS...

Srbija od Hrvatske očekuje primenu Zakona o jeziku

Izvor: Vostok.rs, 05.Feb.2013, 10:35

05.02.2013. -..Direktorka Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu dr Slavka Drašković upozorila je da je "napad na ćirilicu" napad na identitet i opstanak srpske manjine u Hrvatskoj i da očekuje i podržava napore te države u poštovanju Zakona o jeziku i pismu...Kako je saopšteno...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.