PREOKRET: Hrvati popustili – Srbija odblokirana

Izvor: Mondo, 23.Dec.2016, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREOKRET: Hrvati popustili – Srbija odblokirana

Ministar spoljnih poslova Hrvatske, Davor Ivo Stier, održao je press konferenciju na kojoj je objavio da je Hrvatska odblokirala Srbiju u pregovorima o pridruženju EU. Beograd prethodno potpisao sporazum sa hrvatskom manjinom.

Foto: MONDO

"Stekli su se uvslovi da možemo podići rezervu oko poglavlja 26, a želim reći da ćemo u okviru poglavlja 23 pratiti ispunjavanje svih obaveza što se tiče nacionalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << manjina s naglaskom na hrvatsku manjinu", kazao je, prenosi regionalna TV N1.

Hrvatski ministar je tom prilikom pozdravio sporazum, odnosno aneks koji je ministar obrazovanja Republike Srbije potpisao s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine.

Potpisan je danas u 12:30 u Beogradu i reguliše se pitanje udžbenika ne samo prevod sa srpskog na hrvatski nego i posebni dodaci i sadržaji za hrvatsku nacionalnu manjinu.

Danas na toj ceremoniji potpisivanja bio je i ambasador RH i EU i Bugarske.

"Želim reći da na naš zahtev poverenik Hahn me obavestio i dao objašnjenja koja smo dodatno zatražili i jasno je u tim objašnjenima da će poverenik lično biti angažovan u nadgledanju implementacije svih obaveza na području obrazovanja manjina. Na temelju toga što je potpisano stekli su se uslovi da možemo podići rezervu oko poglavlja 26 želim reći da ćemo u okviru poglavlja 23 pratiti ispunjavanje svih obaveza što se tiče nacionalnih manjina s naglaskom na hrvatsku manjinu", rekao je ministar.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.