HRVATSKA ODBLOKIRALA SRBIJU Štir: Stekli su se uslovi, nemamo više rezervi oko Poglavlja 26

Izvor: Blic, 23.Dec.2016, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRVATSKA ODBLOKIRALA SRBIJU Štir: Stekli su se uslovi, nemamo više rezervi oko Poglavlja 26

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Davor Ivo Štir je objavio danas da je ta zemlja odblokirala Srbiju na njenom putu ka EU i "podigla rezerve oko Poglavlja 26", prenela je N1.

- Stekli su se uslovi da možemo podići rezervu oko Poglavlja 26, a želim reći da ćemo u okviru Poglavlja 23 pratiti ispunjavanje svih obaveza što se tiče nacionalnih manjina s naglaskom na hrvatsku manjinu - kazao je, prenosi N1.

On je rekao da želi da pozdravi sporazum, odnosno aneks koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je ministar obrazovanja Republike Srbije potpisao s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine.

- Potpisan je u 12:30 u Beogradu i reguliše se pitanje udžbenika ne samo prevod sa srpskog na hrvatski nego i posebni dodaci i sadržaji za hrvatsku nacionalnu manjin - dodaje šef hrvatske diplomatije.

Danas na toj ceremoniji potpisivanja bio je i ambasador Hrvatske i EU i Bugarske.

- Na temelju toga što je potpisano stekli su se uslovi da možemo podići rezervu oko Poglavlja 26. Želim reći da ćemo u okviru Poglavlja 23 pratiti ispunjavanje svih obaveza što se tiče nacionalnih manjina s naglaskom na hrvatsku manjinu - dodao je.

Zbog božićnih i novogodišnjih praznika institucije u Briselu ovih dana ne rade, tako da tehnički nije bilo moguće odblokirati Poglavlje 26.

Međutim, kako navode izvori “Blica” iz Vlade Srbije, današnje potpisivanje Memoranduma između Zavoda za udžbenike i nacionalnih saveta u Srbiji, stvoreni su uslovi za ovakav razvoj događaja.

- Ovim su zapravo stvoreni uslovi da se Poglavlje 26 odblokira onda kada institucije u Briseli posle praznika počnu sa radom. Očekujemo da će se to tada i formalno desiti - kažu izvori “Blica”.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.