POPOV: ZBOG KOSOVA MOŽEMO OSTATI BEZ EU

Izvor: Kurir, 18.Okt.2011, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POPOV: ZBOG KOSOVA MOŽEMO OSTATI BEZ EU

NOVI SAD - Kopredsednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov upozorio je danas da će vlast u Srbiji dovesti u pitanje evropske integracije zemlje ukoliko što pre ne prizna realnost na Kosovu.

"Treba da se otvoreno izađe pred javnost i kaže da Kosovo već nemamo, ali da nećemo imati ni Evropsku uniju ako nešto ubrzo ne preduzmemo", rekao je Popov za informativni portal Autonomija (www.autonomija.info). On je ocenio >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da Beograd mora hitno da reši problem s barikadama na severu Kosova i da nastavi razgovore o realizaciji Ahtisarijevog "plana plus", koji nudi specijalni status opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom.

"Mi smo zaustavili proces pregovora i ako se on ne nastavi onda je nama ozbiljno ugrožena verifikacija kandidature u decembru, uprkos pozitivnom mišljenju Evropske komisije", kazao je Popov. Prema njegovim rečima, Srbija je "višestruko zakasnila" kad je reč o brojnim opcijama za rešavanje kosovskog problema, među kojima je i podela Kosova.

Ocenio je da je vlast samoj sebi vezala ruke donošenjem ustava 2006. godine sa preambulom u kojoj je Kosovo deo Srbije. "Propuštena je i prilika da u mandatu ove vlade Beograd raskrsti sa pojedincima na severu Kosova koji zloupotrebljavaju položaj Srba tamo, a koji su instalirani za vreme vlade Vojislava Koštunice", naveo je Popov.

Prema njegovim rečima, reč je o onim pojedincima čiji interes je da to bude zona u kojoj će oni moći "da mešetare bez ikakve kontrole". "Mislim da u tome leži i odgovor na pitanje zašto je letos zapaljen prelaz na Jarinju i zašto se toliko insistira na barikadama. Uz to, niko iz našeg nadležnog ministarstva ne zna da kaže koliko se novca izdavaja za Kosovo i kako se taj novac troši, jer tamo nema budžetske kontrole", rekao je Popov.

On je dodao da se situacija sa Kosovom ne može porediti sa Bosnom i Hercegovinom, jer je BiH međunarodno priznata zemlja, pa su samim tim loše priče o tome da ukoliko Srbija izgubi Kosovo, pripojiće joj se manji bosanskohercegovački entitet, Republika Srpska. "Pretpostavljam da ni (predsedniku RS Miloradu) Dodiku ne pada na pamet da RS pripaja Srbiji jer bi tako i sam bio samo jedan običan činovnik, a ovako može da bude šef u jednom entitetu", rekao je Popov.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.