PKS: Podrška evropske poslovne zajednice evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Maj.2018, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PKS: Podrška evropske poslovne zajednice evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana

Asocijacija evropskih komora Evrokomore i Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB6) podržali su povodom Samita EU – Zapadni Balkan u Sofiji napore obe strane da osnaže evropsku perspektivu regiona, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

Generalni sekretar Evrokomora Arnaldo Abrucini rekao je da jasna i uverljiva perspektiva za ulazak Zapadnog Balkana u EU donosi ekonomske koristi za obe strane i jača stabilnost regiona.

"Korist je što >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << će poslovno okruženje postati predvidljivije i privlačnije za investitore, ali je još važnije što će se ojačati nada ljudi, preko potrebna za sprovođenje ambicioznih i zahtevnih reformi  neophodnih u procesu pristupanja", ocenio je Abrucini.

U saopštenju se ističe značaj privrednih komora, kao vodećih predstavnika privrede, u pripremama poslovne zajednice za pristupanje EU, kroz podršku unapređenju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, kao i trgovine i investicija između Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Predsednik Upravnog odbora KIF ZB6, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, ukazao je na veliki potencijal pristupanja EU za privredni razvoj i stvaranje radnih mesta i u regionu Zapadnog Balkana i u Evropskoj uniji.

"Da bismo iskoristili taj potencijal moramo da počnemo da razmišljamo kako da harmonizaciju propisa i politika sa EU stavimo u službu otklanjanja barijera za trgovinu i investicije između današnje EU i Zapadnog Balkana kao dela buduće EU. Zato je potrebno da privredu više uključimo u taj proces tako što ćemo napraviti platformu za kontinuirani dijalog između EU institucija i poslovne zajednice", rekao je Čadež.

Evrokomore i ZB6 KIF pripremile su dokument – zajednički stav povodom Strategije Evropske komisije "Jača perspektiva proširenja za Zapadni Balkan i jačanje saradnje sa regionom", kako bi izrazili podršku poslovne zajednice politici EU u ovoj oblasti i ponudile svoje ideje za njeno sprovođenje, navela je PKS.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.