PKS: Interesovanje evropskih kompanija za ulaganje u solarne parkove u Srbiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Nov.2019, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PKS: Interesovanje evropskih kompanija za ulaganje u solarne parkove u Srbiji

Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je danas da će se španska kompanija "Navitacum", sa kojom je potpisan sporazum o saradnji na istraživanju solarnih kapaciteta Srbije, angažovati na dovođenju investitora za projekte korišćenja obnovljive energije u Srbiji.

Direktor španske kompanije Francisko Gonzales ukazao je da postoji interes velikih kompanija iz Španije i drugih država EU, kao i Švajcarske, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da investiraju u solarne parkove u Srbiji.

Prilikom potpisivanja ugovora istaknuto je da, prema informacijama Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, Srbija ima značajno veći broj časova sunčevog zračenja dnevno nego većina evropskih zemalja, a najbolji uslovi vladaju u jugoistočnom delu zemlje, što je čini primamljivom destinacijom za velike globalne investitore u ovoj oblasti.

"PKS će u saradnji sa resornim institucijama izraditi studiju o proizvodnim kapacitetima i stepenu zastupljenosti svih vidova obnovljivih izvora energije na teritoriji Srbije, posebno energije Sunca", kazao je direktor Sektora udruženja privrede PКS Igor Popović.

On je naveo da se upotrebom energije Sunca smanjuje trošak energije za proizvodnju toplotne energije na bazi fosilnih goriva, čime bi Srbija, kako je dodao, mogla značajno da smanjuje svoju godišnju emisiju ugljen dioksida.

Naglašeno je i da španska kompanija nije zainteresovana za subvencije države, već će predložiti drugačije modele privlačenja investitora za projekte u oblasti izgradnje postrojenja i proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u Srbiji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

SOLARNI PARKOVI U SRBIJI! Španci rade na dovođenju investicija

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Nov.2019

Španska kompanija "Navitacum" angažovaće se na dovođenju investitora za projekte korišćenja obnovljive energije u Srbiji..Za investiranje su već zainteresovane velike kompanije iz Španije, Švajcarske i EU, istaknuto je prilikom potpisivanja sporazuma o saradnji u  Privrednoj komori Srbije...Sporazum...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.