PANIKA ZBOG UVEZENE PAPRIKE! U Hrvatskoj pronađen OPASAN pesticid, građani u strahu

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Okt.2023, 18:19

PANIKA ZBOG UVEZENE PAPRIKE! U Hrvatskoj pronađen OPASAN pesticid, građani u strahu

Formetanat je efikasan insekticid koji se koristi u proizvodnji voća i povrća. Zabranjen je na području EU zbog sumnje da može da utiče na zdravlje ljudi.

U svežoj paprici, uvezenoj iz Turske, a prodavanoj u Hrvatskoj, otkrivena je visoka koncentracija zabranjenog i toksičnog pesticida, javljaju iz Evropskog sistema za brzo uzbunjivanje u prometu hranom. Ostaci zabranjenog pesticida formetanata nose >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ozbiljan rizik po zdravlje, navodi se u saopštenju. Srećom, pesticid je utvrđen kontrolom uzorka na granici, pa je pošiljka paprike vraćena. U pitanju je slatka paprika.

Zemlja prijave je Bugarska, a paprika je trebalo da završi i na hrvatskom tržištu. Isti je pesticid, zabranjen u EU, u septembru otkriven je u Hrvatskoj u paprikama uvezenim iz Makedonije. Pronađen je u paprikama koje su se prodavale u trgovačkim lancima.

Formetanat je, inače, izuzetno efikasan insekticid koji se koristi u proizvodnji voća i povrća. Mnoge ga zemlje i dalje koriste, ali zabranjen je na području EU, zbog sumnje da može da utiče na zdravlje ljudi.

Visoko je akutno toksičan ako u organizam dospe oralnim putem, umereno toksičan ako se udahne i ima nisku akutnu toksičnost ako dođe u dodir s kožom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.