Ozbiljno rešavati problem azilanata

Izvor: B92, 11.Mar.2011, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ozbiljno rešavati problem azilanata

Beograd -- Vlada Srbije odlučna da na najmanju moguću meru svede broj lažnih azilanata, kaže predsednik Komisije Vlade za praćenje bezviznog režima putovanja sa EU.

Nenad Banović je posle prvog sastanka te komisije rekao da će jedna od mera biti pojačana kontrola graničnih prelaza, kao i kontrola svrhe putovanja u države EU.

Zadatak komisije za praćenje bezviznog režima sa Evropskom unijom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biće da razmatra pitanja koja se odnose na povećanje broja lažnih azilanata u zemljama Unije koji dolaze sa teritorije Srbije.

"Zadatak ove komisije biće da razmatra pitanja koja se odnose na povećanje broja lažnih azilanata u zemljama EU koji dolaze sa teritorije Republike Srbije i na osnovu svega predloži Vladi razmatranje i donošenje odluka u vezi sa merama usmerenim ka smanjenju broja lažnih azilanata i broja lažnih zahteva za azil", kaže on.

Banović kaže da će se kontrola azilanata sprovoditi u celoj Srbiji.

"Provere se vrše svuda gde naši građani koji su zloupotrebili vizni režim imaju svoje prebivalište, samim tim i sve turističke agencije i prevoznici koji svoj posao obavljaju na toj tetitoriji, to je jedan složeni i obiman posao i zahteva malo više vremena, zbog toga sada ne mogu sa sigurnošću da vam kažem da li je neko uhapšen", dodao je on.

Banović je naveo da Komisiju sačinjavaju predstavnici iz više resornih ministarstava što pokazuje da će Vlada Srbije najozbiljnije da se uhvati u koštac sa ovim problemom i da ga svede na najmanju moguću meru.

On je rekao i da je broj ljudi koji traže azil u drugim zemljama za prva dva meseca ove godine u padu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.