Ove sijalice više neće moći da se koriste

Izvor: B92, 24.Jul.2023, 20:38

Ove sijalice više neće moći da se koriste

Evropska unija već neko vreme planira da zabrani određene sijalice.

Korak po korak, pravilo EU izbacuje iz prometa sve više fluorescentnih sijalica. Sledeći rok je 25. avgust 2023. godine.

Na linearne fluorescentne sijalice T5 i T8 utiče zabrana tržišta EU. Prema stručnjacima, potonje se posebno mogu naći u mnogim privatnim domaćinstvima. Oznake označavaju prečnik cevi, kod T5 je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oko 15 milimetara, kod T8 oko 25 milimetara, piše Feniks magazin.

Ono što je važno je da možete da nastavite da koristite fluorescentne sijalice i još uvek ćete moći da ih kupite za sada. Međutim, od 25. avgusta kompanijama je zabranjeno ponovno da lansiraju spomenute varijante na tržište EU. To znači da se rasprodaju samo zalihe, i više ih ne možete kupiti u Evropi.

Nema više žive u sijalicama

Već u proljeće 2022. EU je promenila RoHS direktivu (Ograničenje upotrebe opasnih tvari). Reč je o ograničavanju upotrebe opasnih tvari. Važan cilj: živa bi trebala da nestane iz izvora svetlosti.

LED sijalice, tačnije retrofit LED, prikladne su kao zamena. Izgledaju kao fluorescentne sijalice koje bi ih trebale zameniti i mogu se koristiti u mnogim rasvetnim telima bez dodatnih prilagođavanja, objašnjavaju stručnjaci.

Sledeća zabrana od 1. septembra 2023.

Ubrzo nakon toga, 1. septembra, kreće kraj za halogene igle (G4, GY6.35, G9). Prema EU direktivi o ekološkom dizajnu za veću energetsku efikasnost, one se više ne mogu plasirati na tržište EU. Ovde su takođe dostupne zamene za LED diode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.