Ove nedelje u Kijevu dva sastanka Evropska unija - Ukrajina na visokom nivou

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2023, 14:28

Ove nedelje u Kijevu dva sastanka Evropska unija - Ukrajina na visokom nivou

Ove nedelje se u Kijevu održavaju dva sastanka na visokom nivou između EU i Ukrajine - samit EU-Ukrajina i sastanak kolegijuma komesara Evropske komisije.

Savet EU je već najavio da će 3. februara u Kijev otputovati predsednik Saveta Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borelj na samit sa rukovodstvom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ukrajine.

Tema ovog sastanka je podrška Ukrajini u borbi protiv ruske invazije, zatim kontinuirana finansijska i vojna podrška vladi u Kijevu, kao i o sledećim koracima u vezi sa naporima Ukrajine za članstvo u Europskoj uniji.

Očekuje se da će na samitu Ukrajina biti pohvaljena na svom napretku u reformama na putu ka članstvu u EU, uz istovremeno ohrabrenje Kijevu da nastavi sa reformama.

Prema nacrtu saopštenja sa samita, u koji je portal Euraktiv imao uvid, sa tog skupa će, takođe, biti poslata poslati poruka solidarnosti sa Ukrajinom, dok će istovremeno biti upućena snažna poruka Moskvi.

Kako se navodi u tekstu, lideri EU su spremni da ponove da "buducnost Ukrajine i njenih građana leži u Evropskoj uniji" i da iskažu "posvećenost podršci daljoj evropskoj integraciji Ukrajine".

"EU je priznala značajan napredak koji je Ukrajina pokazala u poslednjih nekoliko meseci ka ispunjavanju ciljeva na kojima počiva njen status kandidata za članstvo u EU, pozdravila je reformske napore Ukrajine u tako teškim vremenima i ohrabrila zemlju da nastavi ovim putem i da ispuni navedene uslove u mišljenju Komisije o njenoj aplikaciji za članstvo u cilju napredovanja ka budućem članstvu u EU", navodi se u nacrtu saopštenja koji, međutim, još nije konačan.

Trebalo da bi da bude reči o finansiranju obnove Ukrajine, kao i o potencijalnim novim sankcijama Rusiji. Očekuje se napredak u oblastima kao što su bescarinski pristup za ukrajinski izvoz, pristup zoni bez rominga, kao što je dobio i Zapadni Balkan i uključivanje u jedinstvenu zonu plaćanja u evrima.

Obe strane takođe treba da potpišu memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu o obnovljivim izvorima energije.

Evropska komisija je sa svoje strane odlučila da održi svoj redovni nedeljni sastanak u Kijevu zajedno za predstavnicima ukrajinske vlade, ali još nije objavila tačan datum sastanka kao ni imena komesara koji putuju u Kijev iz bezbednosnih razloga, saopštio je portparol Komisije.

Sastanku će prisustvovati skoro svi komesari. Očekuje se da skupu ne prisustvuje podpredsednik EK Frans Timermans.

Kako pišu EU mediji, razlog za to je što je on već bio u Ukrajini početkom januara, pa ovog puta ostaje u Briselu da bi olakšao rad ukrajinskih vlasti na bezbednosti komisijske delegacije tokom boravka u Ukrajini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.