Ove namirnice su najviše poskupele u EU

Izvor: B92, 26.Jun.2023, 21:13

Ove namirnice su najviše poskupele u EU

Cene poljoprivrednih proizvoda u EU su u prvom kvartalu ove godine porasle za 17odsto u odnosu na isti kvartal 2022. godine, saopštio je Eurostat.

Na godišnjem nivou su najviše poskupela jaja - za 60 odsto, pirinač - za 51 odsto, kao i masline - 49 odsto.

Na rast cena jaja je uticao kako ograničen izvoz žita iz Ukrajine, tako i pojava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ptičijeg gripa u Belgiji i Holandiji.

Cene poljoprivrednih proizvoda su međugodišnje najviše porasle u Španiji i Porugaliji zbog velikih suša na Iberijskom poluostrvu - za 33 odsto, dok je Litvanija bila jedina zemlja EU u kojoj je zabeležen pad cena - za 2 odsto.

Rast cena je usporen u odnosu na protekli period, s obzirom na to da su cene poljoprivrednih proizvoda u EU u četvrtom kvartalu 2022. godine porasle za 26 odsto u odnosu na poslednji kvartal 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Litvanija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ove namirnice su najviše poskupjele u EU

Izvor: Capital.ba, 27.Jun.2023, 09:10

BRISEL – Cijene poljoprivrednih proizvoda u EU su u prvom kvartalu ove godine porasle za 17 odsto u odnosu na isti kvartal 2022. godine, saopštio je Eurostat. Foto: Pixabay Na godišnjem nivou su najviše poskupila jaja – za 60 odsto, pirinač – za 51 odsto, kao i masline – 49 odsto. Na rast...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.