Izvor: RTS, 27.Jun.2022, 15:42

Otvoren modernizovan granični prelaz "Kotroman" između Srbije i BiH

Potpuno rekonstruisan granični prelaz "Kotroman" poboljšaće povezanost Srbije i BiH, omogućiti lakše kretanje stanovništva i brži prolaz robe, čime se pospešuje regionalna saradnja zemalja Zapadnog Balkana, poručio je na ceremoniji otvaranja prelaza ambasador Srbije u EU Emanuele Žiofre.
Evropska unije je pomogla izgradnju graničnog prelaza "Kotroman", a projekat je deo šireg ulaganja EU u jačanje kapaciteta graničnih prelaza >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije i njihovo osavremenjavanje.

"Ovo je velike ekonomska prilika za ljude sa obe strane prelaza. Transport stvara mogućnosti, a šansa koja je za ekonomije regiona ostvorena ovim novim prelazom mora biti iskorišćena. EU će nastaviti da podržava održavanje i unapređenje položaja Srbije kao saobraćajnog čvorišta regiona i kao važnu zemlju za tranzitni transport", poručio je Žiofre.
Dodao je i da će modernizovani granični prelaz, koji je u skladu sa
standardima i propisima EU, značiti i bolju kontrolu granica, kako u
borbi protiv organizovanog kriminala, tako i u oblasti migracija.
Pored doprinosa bezbednosti i ekonomiji, nov granični prelaz doneće
boljitak i za turizam u ovom delu regiona, i to ne samo u Srbiji i Bosni
i Hercegovini, već i u Crnoj Gori.
"Regionalna ekonomska integracija ima ogroman potencijal, posebno ako su sve države regiona u nju uključene. Ona će pomoći dubljoj ekonomskoj integraciji u jedinstveno tržište EU i pomoći da dostignemo zajednički cilj, a to je članstvo u EU", poručio je Žiofre.
Ministar unutrašnjih poslova Sebije Aleksandar Vulin je rekao da je Bosna i Hercegovina jedan od naših najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, a Republika Srpska jedan od naših najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta i dodao da Otvoreni Balkan važan kako bi zemlje regiona mogle da žive i sarađuju.
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić ukazala je da će ovaj granični prelaz doprineti razvoju turizma koji je prošle godine imao rekordni devizni priliv od 1,56 milijardi evra.
Matić je istakla da je najveći broj turista iz BiH i da je upravo to razlog zašto su nam granični prelazi sa Bosnom i Hercegovinom izuzetno važni.
Državni sekretar Ministarstva finansija Gojko Stanivuković je istakao da je od uloženih 4,6 miliona evra,2,1 milion evra izdvojen iz pretpristupnih fondova EU, dok je više od 2,5 miliona evra obezbeđeno kroz nacionalno sufinansiranje preko Uprave carina za prvu fazu, i Republičke direkcije za imovinu za drugu fazu izgradnje.
Stanivuković je istakao da će modernizacija graničnog prelaza značajno unaprediti kvalitet putovanja, ali i uslove rada carinika i granične policije, dodavši da je prelaz urađen u skladu sa najvišim standardima i da sadrži sve što je potrebno za efikasno funkcionisanje saobraćaja i rad svih graničnih službi.
Od 2014. godine EU je uložila više od 40 miliona evra i najveći je donor u ovoj oblasti, a nedavno je odobren i novi paket pomoć za upravljanje granicama i migracijama u iznosu od 57 miliona evra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.