Oštre mere EU: Kome uzmu dozvolu u jednoj zemlji, ne može da vozi ni u ostalim

Izvor: B92, 09.Feb.2024, 13:09

Oštre mere EU: Kome uzmu dozvolu u jednoj zemlji, ne može da vozi ni u ostalim

Oduzimanje vozačke dozvole u jednoj zemlji Evropske unije važiće za sve države u okviru EU, prema načelnom dogovoru evropskih poslanika.

Ovu reformu je predložila Evropska komisija, a trebalo bi da se usvoji sredinom godine.

Trenutni zakoni kažu da u većini zemalja EU oduzimanje dozvole važi samo za državu u kojoj je ta mera izrečena, i nema nikakvih posledica u ostatku Unije. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Evropski poslanici su naveli i da vožnja bez dozvole treba da postane deo "ozbiljnih saobraćajnih prekršaja", a na tom spisku se već nalazi vožnja u pijanom stanju i izazivanje nesreće sa smrtnim ishodom.

Dodatno, EP je tražio da se na listu ozbiljnih prekršaja stavi i vožnja brža za 50 km/h od dozvoljene, a u naseljenim mestima i 30 km/h.

Prema podacima koje nudi Brisel, 20.600 osoba stradalo je na EU putevima tokom 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.