Oružje sa Balkana ugrožava Evropu!

Izvor: Vesti-online.com, 29.Avg.2018, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oružje sa Balkana ugrožava Evropu!

Ogromne količine pešadijskog i drugog naoružanja, te eksploziva zaostalog nakon ratova na području nekadašnje Jugoslavije 90-ih godina prošlog veka, koje se nalazi nedovoljno sigurno uskladišteno ili, što je još gore, ilegalno u rukama pojedinaca, predstavlja latentnu opasnost po sve građane Evropske unije.

Ovo se navodi u istraživanju koje je Savezni ured za borbu protiv kriminala Nemačke nedavno obelodanio, a rađena je u saradnji sa policijama drugih država, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << najviše Francuske i Velike Britanije. Zbog toga se u ovoj studiji savetuje da EU iz budžeta obezbedi velika finansijska sredstva da se većina tog ogromnog arsenala otkupi i potom - uništi.

- Zalihe oružja na Zapadnom Balkanu su ogromne! Ako ne bude kontrolisano kako treba ili uništeno vrlo brzo će se naći na ilegalnom tržištu. Zato smo u intenzivnim pregovorima sa Evropskom komisijom, vladama i nadležnim ministarstvima država EU oko rešavanja ovog gorućeg problema - izjavio je ovim povodom Kristof Beker, zadužen u BKA za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem i eksplozivima.

U BKA nisu želeli da govore o ciframa, tačnije količinama oružja koje se nalazi na Balkanu, ali prema izvorima više nevladinih organizacija, a koje prenose nemački mediji, računa se, recimo, da svaki peti građanin BiH poseduje bar neki komad ilegalnog vatrenog oružja, na Kosovu se barata sa brojom od 460.000 komada, u Srbiji između 200.000 i 900.000 komada.

U Zapadnoj Evropi imaju velike rezerve prema sposobnosti vlasti država nastalih na ruševinama bivše Jugoslavije da same iskontrolišu taj ogromni potencijal vatrenog oružja.

- Radi se o tonama. Neki komadi su zaostali još od Drugog svetskog rata, nedavno smo zaplenili ruski pištolj iz tog perioda tokarov i automatske puške starijeg datuma, ali i dalje veoma ubojite - ističe Kristof Beker.

Opasnost da oružje sa Balkana završi u rukama terorista je velika, a da to nije samo prazna priča potkrepljuje se u studiji sa više primera. Povratnik sa sirijskog ratišta, koji je maja 2014. godine u Jevrejskom muzeju u Briselu ubio četvoro rudara, pucao je iz kalašnjikova sa Balkana, isto kao i teroristi koji su u Parizu godinu kasnije ubili 17 ljudi u redakciji satiričnog časopisa "Čarli Ebdo". Neposredno pre terorističkog napada na Bataklan klub, takođe u Parizu, vozač poreklom iz Crne Gore zaustavljen je kod nemačkog Rozenhajma u švercu osam kalašnjikova, ručne bombe, 200 grama TNT, a krajnje odredište bila je francuska prestonica.

- Čak i u obračunima kriminalnog podzemlja u Nemačkoj, ali i drugim državama EU koristi se često oružje iz istih izvora - dodaje Beker.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.