Orban na strani Varšave: Poljska je u pravu, EU ne može da preuzima ovlašćenja od nacionalnih država

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2021, 15:30

Orban na strani Varšave: Poljska je u pravu, EU ne može da preuzima ovlašćenja od nacionalnih država

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je danas da se protivi bio kakvoj vrsti sankcija protiv Poljske, a EU optužuje da bez pravne osnove u Ustavu Unije preuzima ovlašćenja od nacionalnih institucija zemalja članica.

"Poljska je najbolja zemlja u Evropi. Bilo kave sankcije protiv Poljske su smešne", poručio je Orban dolazeći na samit lidera EU lidera, upitan za poziciju Mađarske kada je reč o debati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o vladavini prava i čijem centru je sukob Varšave i Brisela oko nadležnosti u oblasti zakonodavstva.

Orban ocenjuje da vrhovna nadležnost zakona EU ne stoji u Ugovorima Unije, a da institucije EU redovno prelaze preko prava nacionalnih institucija i modifikuju ugovore bez ovlašćenja.

"Poljaci su u pravu. Tamo gde nismo prebacili nadležnosti na EU, nacionalno zakonodavstvo ima primat. To je jasno i jednostavno pravno pitanje. Poljska je uspešna zemlja. Jedna od najboljih u Evropi. Najbolja ekonomija, demokratija napreduje, izbori su fer. Ne vidim problem sa Poljskom", poručio je Orban.

Upitan za podele u EU, mađarski premijer kaže da se u Evropi ne prave blokovi i rovovi već da se zemlje okupljaju oko ideja koje su važne za njihove građane, a oko kojih imaju iste stavove.

"Pravimo savezništva i to je logično", kaže Orban.

On dodaje da su "prave podele" u EU oko toga šta je razumno, a šta nije.

Orban kao primer navodi trenutnu krizu oko cene energenata i ocenjuje da je ono što EK predlaže u okviru Zelene tranzicije "fantazija koja će ubiti srednju klasu" u Evropi.

"Ključ za EU demokratiju je srednja klasa. Skok cena energenata kroz nove regulacije EK uništava srednju klasu svuda u Evropi. Tu imamo zdrav razum na jednoj strani i fantazije na drugoj, a utopijske fantazije nas ubijaju", zaključuje Orban.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.